Путин покани британци да участват в разшифроването на черната кутия на Су-24М
Путин покани британци да участват в разшифроването на черната кутия на Су-24М / БГНЕС

В разговор с премиера на Великобритания Дейвид Камерън президентът на Русия Владимир Путин покани британски експерти да участват в разшифроването на записите от "черната кутия" на руския бомбардировач Су-24М, свален от турските ВВС, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и Интерфакс.

Телефонният разговор се състоя по инициатива на британската страна. Камерън изрази съболезнования във връзка с унищожаването на руския самолет, се казва в съобщението.

Отварят черната кутия на сваления Су-24 пред международни експерти

Лидерите размениха мнения по актуални въпроси на сигурността в Близкия изток, най-вече в контекста на уреждането в Сирия. Посочено бе, че Русия и Великобритания имат сходни подходи към заплахата, каквато представляват ИД и другите терористични групировки в региона. В този контекст бяха обсъдени въпроси, свързани с подобряване на двустранното сътрудничество по линия на различни държавни структури, заяви Кремъл.

Във вторник руският министър на отбраната Сергей Шойгу представи пред Путин "черната кутия" на сваления над Сирия Су-24М. Президентът на Русия възложи на министъра да отвори бордовия самописец само в присъствието на международни експерти, напомня агенцията.

Уикилийкс: Руският Су-24 е свален по заповед на Ердоган

За целта ще бъдат поканени онези международни експерти, които посочи руското министерство на отбраната, обясни Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент.

Източник: БТА