Египетски военни съобщиха, че са открили отломки от изчезналия самолет на авиокомпания "Иджипт еър" (EgyptAir) на 290 км северно от средиземноморския пристанищен град Александрия, предаде Ройтерс.

В комюнике ВМС посочиха, че са намерили лични вещи на пътниците и издирват в района черната кутия на самолета.

Няма признаци за експлозия на борда на изчезналия самолет

"Иджипт еър" съобщи, че са открити части от човешки тела, багаж и пътнически седалки. Те са били извадени от водата от египетските военни днес. Претърсването продължава.

По-рано днес гръцкият министър на отбраната Панос Каменос съобщи подобна информация: "Бяхме уведомени от египетските власти [. . .] за откриването на част от тяло, седалка и багаж южно от мястото, където сигналът от самолета бе изгубен".

Летателният апарат с 66 човека на борда изчезна от радарите малко след като напуснал гръцкото и преминал в египетското въздушно пространство.

Каменос подчерта, че Гърция няма да прави предположения за причините за катастрофата. Той потвърди, че гръцките радари са регистрирали резки промени в траекторията на самолета, когато той от крейсерската височина е слязъл на височина 15 хиляди фута (ок. 4500 м), след което изчезнал от радарите.

Египетският самолет е направил внезапни завъртания, преди да изчезне

Междувременно Европейската космическа агенция (ЕСА) съобщи, че неин сателит е засякъл възможно петролно петно в района на Източното Средиземноморие, където изчезна самолетът, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Според сателитна снимка, направена в 16.00 ч. по Гринуич (19.00 ч. българско време) вчера, петролното петно било на около 40 км югоизточно от последното известно местоположение на самолета. То е с дължина около 2 км.

Втора сателитна фотография, направена в 04.00 ч. по Гринуич днес, показва, че петното се е преместило с около 5 км.

ЕСА отбеляза, че няма гаранция, че това петно е от самолета на египетската авиокомпания. Друг сателит на агенцията ще премине над същия район на 22 май.

Тръмп и шефът на руските тайни служби на едно мнение за изчезването на египетския самолет

В четвъртък египетската авиокомпания обяви, че отломки от изчезналия самолет „Еърбъс А-320" са били открити край гръцкия остров Карпатос. По-късно тези информации бяха опровергани, а компанията се извини за неверните съобщения и увери, че издирването продължава.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси изрази съболезнования на семействата на жертвите, пътували с полет на авиокомпания "Иджипт еър" от Париж за Кайро, след като армията откри останките на самолета на 290 км северно от Александрия, предаде Ройтерс.

"Президентството скърби и изпитва най-голяма тъга и съжаление за жертвите, пътували с полета на "Иджипт еър", които загинаха, след като самолетът се разби в Средиземно море на връщане от Париж за Кайро", заяви канцеларията на Сиси.

По-рано днес експерти от американски разузнавателни агенции съобщиха, че извършени в САЩ анализи на сателитни снимки не показват признаци за експлозия на борда на самолета, който се разби по време на полет от Париж за Кайро.

Египетският президент нареди: Да се открият останките на самолета

Те уточниха, че това заключение е резултат от предварителен анализ на сателитни снимки и изтъкнали, че САЩ не изключват никоя хипотеза за причината за катастрофата, включително механична повреда, тероризъм или преднамерени действия на пилота или екипажа.

Лайнерът Еърбъс А320 на авиокомпания EgyptAir, изпълняващ полет от Париж до Кайро, с 66 души на борда, изчезна от радарите две минути след напускането на гръцкото въздушно пространство. Според египетските авиационни власти изчезналият над Средиземно море самолет най-вероятно е паднал в морето. Френският премиер Манюел Валс съобщи, че не изключва нито една хипотеза за съдбата на самолета.

Източник: БТА