Освободиха Ребека Брукс под гаранция
Освободиха Ребека Брукс под гаранция / Reuters

Бившият изпълнителен директор на „News International” Ребека Брукс ще се яви във вторник пред депутати, въпреки ареста й в неделя заради скандала с подслушване на телефони, заяви неин говорител, цитиран от АФП.

Скотланд ярд задържа, разпитва 12 часа и след това освободи условно 43-годишната „кралица на таблоидите”, три дни след като тя подаде оставка от „News International”. Арестът й повдигна въпроса дали тя може да свидетелства пред комисията за медиите във вторник следобед, когато ще бъдат разпитани Рупърт Мърдок и сина му Джеймс.

„Тя се консултира с адвоката си тази сутрин, пожела да даде показания и реши, че ще яви утре”, уточни говорителят на Брукс. Брукс призна при предишно изслушване през 2003 г., че вестникът, който е управлявала от 2000 до 2003 г. е плащал на полицаи за информация.

Друга журналистка, Лора Елстън, една от 10-те задържани по подозрение за електронно подслушване на телефони и подкупване на полицаи във Великобритания, е оневинена, съобши АП. 34-годишната Елстън, репортер по въпросите на кралския двор в информационната агенция Press Association, е отпаднала от разследването, съобщи адвокатът й. Елстън, която бе арестувана миналия месец, бе единственото лице сред задържаните без връзка с таблоида „News of the world”.

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън призова парламента да отложи лятната си ваканция, за да може да запознае депутатите с развитието на скандала с подслушването на телефони от закрития таблоид, предаде АП. Парламентът излиза в лятна ваканция от 19 юли. Камерън, който пристигна на посещение в Република Южна Африка, заяви, че може би е редно депутатите да се съберат на заседание в сряда, за да говори пред тях по случая.

Британският премиер съкрати обиколката си в Африка от четири на два дни в момент, когато е подложен на огромен вътрешнополитически натиск заради скандала с „News of the world”, предаде БТА.

Австралийското правителство обвини таблоид от медийната империя на Рупърт Мърдок, че води кампания за смяна на властта, предаде Ройтерс. Министърът на телекомуникациите, съобщенията и дигиталната икономика Стивън Конрой обвини в. „Дейли телеграф” в пристрастие и стремеж да свали от власт управляващата Австралийска лейбъристка партия, която разчита на подкрепата на Австралийската партия на зелените и на независими депутати.

„Вестникът е решил, че иска да има избори. Няма значение, че у нас имаше избори преди 9-10 месеца. Няма значение, че австралийците определиха парламент с правителство на малцинството”, каза Конрой. „Вестникът настоява, че знае най-добре и че хората би трябвало да се съобразяват с това, което казва „Дейли телеграф”. Той просто води кампания за смяна на режима”, заяви министърът.

По-рано подобни обвинения отправи и вицепремиерът и министър на държавното съкровище Уейн Суон. Влиятелната партия на зелените, от която зависи съотношението на силите в горната камара на австралийския парламент след изборите през август миналата година, от месеци обвинява австралийското подразделение на компанията News Corporation, че има крайно отрицателно отношение към правителството.

В началото на юли 2011 г. вестникът със 168-годишна история „News of the world” спря да излиза. Издател на таблоида е компанията News Corporation на медийния магнат Рупърт Мърдок. Журналистите на изданието са обвинявани, че са плащали на полицаи за информация и че са извършвали хакерски пробиви в телефонни съобщения на известни личности, жертви на престъпления и скърбящи роднини на убити войници. Анди Коулсън, главен редактор на вестника през периода 2003-2007 г., е задържан по подозрение в заговор за прехващане на комуникации и подозрение за корупция в лондонски полицейски участък.