/ БГНЕС
Данните за проследяване на предразсъдъците спрямо жените не показват напредък през последното десетилетие. Те остават "дълбоко вкоренени" в обществото въпреки кампаниите за защита на правата като MeToo, се казва в доклад на ООН.

Както сред мъжете, така и сред жените, "предубедените социални норми, свързани с пола, са широко разпространени в световен мащаб: почти 90% от хората имат поне един предразсъдък" сред седемте анализирани от Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Тези предразсъдъци "са широко разпространени сред мъжете и жените, което предполага, че са дълбоко вкоренени и влияят в сходна степен както при мъжете, така и при жените", се казва в доклада.

Агенцията на ООН е актуализирала своя Индекс на социалните норми, свързани с пола (GSNI), който отчита политически, икономически, образователни показатели и показатели за физическа неприкосновеност, като е използвала данни от Световното изследване на ценностите - международен проект, изследващ как се променят ценностите и убежденията в световен мащаб.

Индексът не показва "никакво подобрение по отношение на предразсъдъците спрямо жените за десетилетие въпреки мощните глобални и местни кампании за правата на жените" като MeToo", заявяват от ПРООН.

Например 69% от населението на света все още вярва, че мъжете са по-добри политически лидери от жените, а само 27% смятат, че за демокрацията е важно жените да имат същите права като мъжете.

Почти половината от населението (46%) вярва, че мъжете имат по-голямо право на работа, а 43% смятат, че мъжете са по-добри бизнес лидери.

Една четвърт от населението смята също, че е оправдано мъж да бие жена си, а 28% вярват, че университетското образование е по-важно за мъжете.

Предразсъдъците създават "пречки" за жените и "се изразяват в нарушаване на правата на жените в много части на света", се казва в доклада.

"Без да се справим с предразсъдъчните социални норми, няма да постигнем равенство между половете или целите за устойчиво развитие", се казва в доклада.

Липсата на напредък по отношение на предразсъдъците, свързани с пола, идва в момент, когато ООН отчита и влошаване на показателите за човешкото развитие като цяло, свързано по-специално с COVID пандемията.

"Социалните норми, които накърняват правата на жените, са вредни и за обществото в по-широк план, като потискат разширяването на човешкото развитие", заяви в изявление Педро Консико, директор на Бюрото за изготвяне на доклади за човешкото развитие към ПРООН.

"Всички ще спечелят от осигуряването на свобода и самостоятелност за жените", каза той. 
БГНЕС