Оланд печели първия тур на изборите, ще се състезава със Саркози на балотажа
Оланд печели първия тур на изборите, ще се състезава със Саркози на балотажа / Reuters
Темата обобщава Николай Тихов
52641
Темата обобщава Николай Тихов
  • Темата обобщава Николай Тихов

Кандидатът на социалистите за президент на Франция Франсоа Оланд е победител на първия тур на президентските избори с 27,5 на сто от гласовете, съобщиха френските телевизии, като цитираха прогнозни резултати.

Досегашният президент Никола Саркози получава 26,6 на сто. Двамата ще се състезават на втория тур на 6 май.

Кандидатката на крайната десница Марин льо Пен печели изненадващо висок резултат от 19,9 на сто, отбелязва БТА.

Официалните прогнозни резултати бяха обявени от френските телевизии след края на гласуването в 20 ч. местно време, посочва Ройтерс.

Избирателната активност е най-малко 80 на сто, с около 4 на сто по-ниска отколкото на първия тур през 2007 - 83,7 на сто, но значително по-голяма в сравнение с първия тур през 2002 г., когато е била 71,6 процента, посочва АФП.

Междувременно прокуратурата в Париж обяви, че разследва публикуването на прогнозни резултати за първия тур от президентските избори във Франция преди 20 ч. местно време, което е разрешеният от закона час, предаде Франс прес. Разследването засяга агенция Франс прес, две белгийски медии и една швейцарска, интернет сайт в Нова Зеландия и белгийски журналист, който е публикувал прогнозни резултати в Туитър, съобщи прокуратурата.

По силата на закон от 1977 г. публикуването на каквито и да било данни за резултатите на избори е забранено преди затварянето на последните изборни секции в 20 ч., напомня АФП.

Оланд печели първия тур на изборите ще се състезава със Саркози на балотажа
netinfo