Над сто души са ранени при силното земетресение в Япония
Над сто души са ранени при силното земетресение в Япония / снимкa: БГНЕС

Сто и един души са ранени в Япония при силното земетресение, разтърсило архипелага по-рано днес, предаде Франс прес. По данни на Американския геоложки институт трусът е бил усетен в 5,07 часа местно време в Тихия океан, на дълбочина от 26,8 км и на 30 км от бреговете на японската префектура Шизуока в централната част на страната. Данните за силата на труса варират от 6,4 до 6,6 по Рихтер.

Най-много от ранените са именно в Шизуока. Трима от тях са в тежко състояние. Повечето хора са пострадали при падането на предмети.

В главния град на префектурата Шизуока, който носи същото име, има и нанесени материални щети на около 2000 сгради, пише БТА. Става дума за счупени стъкла и откъртени мазилки. Жителите на цялата префектура разказват, че досега не са преживявали подобно силно земетресение.       

Трусът беше усетен и в Япония, на 170 км от еципентъра за земетресението.

В Токио, както и в градовете Канагава и Аичи, в Централна Япония, също има ранени. В Токио в тежко състояние е 22-годишна жена.

Земетресението предизвика и свлачище в Макинохара. Скалните маси затрупаха участък от магистрала и трафикът по нея беше преустановен.

Заради труса беше обявена тревога за цунами. Тя беше отменена, след като беше констатирана приливна вълна с височина от само 40 см. Заради земетресението системата за сигурност в атомната електроцентрала Намаока изключи превантивно двата реактора. Трафикът по магистралата Шинкансен Токайдо, свързваща Токио и Нагоя, също беше преустановен за кратко заради труса.

Според някои жители на засегнатите от днешния трус райони това е само репетиция за много по-силно земетресение от 8 степен по Рихтер. Сеизмолози от години предупреждават, че Шизуока и Токио ще бъдат разлюлени в близките няколко десетилетия от подобен катастрофален трус.

Тези дни сеизмолозите предупредиха, че при евентуални земетресения ще има и доста свлачища, предизвикани от проливните дъждове и наводненията при преминаването на тайфуна Етау. Той причини смъртта на 14 души в Япония. 18 се водят за изчезнали в западната част на страната.

Етау, който вилня над архипелага през уикенда, вече се отдалечи от него.

Миналата неделя Япония беше разтърсена от трус с магнитуд от 7,1 по Рихтер. Епицентърът му беше в Тихия океан, на 205 км южно от бреговете на Шизуока, припомня Франс прес.

Днес беше регистриран и трус в Индийския океан, допълва агенцията.