Могерини: Да не се делим на нас, християните и тях, мюсюлманите, терористи
Могерини: Да не се делим на нас, християните и тях, мюсюлманите, терористи / БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз за общата външната политика и сигурността и заместник-председател на Европейската комисия Федерика Могерини предупреди, че ще бъде "сериозна грешка" Европа да се дели на "ние, християните" и "те, арабите, мюсюлманите, терористите", защото това противоречи на европейските идеи са съжителство. Ръководителят на европейската дипломация заяви това в интервю за вестник "Република", предаде ТАСС.

Минута мълчание в памет на жертвите от терора в Брюксел (ВИДЕО)

"Ако започнем да използваме понятията ние, европейците и християните, и те, арабите, мюсюлманите, терористите, просто ще подхранваме реториката на онези, които искат да покажат, че съвместното ни съществуване е невъзможно. Една от основополагащите европейски ценности е възможността всички да живеем и работим заедно, без значение от националност, вероизповедание и култура. Нашата сила е в многообразието, това е залог за мир и благополучие", каза Могерини.

Граждани на 40 държави сред ранените и загиналите при атентатите в Брюксел

Тя призна, че проблемът с тероризма в Европа не е само вътрешен. "Всяка ситуация, при която се създава вакуум във властта, става благодатна почва за терористите. Надяваме се, че тази трагедия (терористичните атентати в Брюксел) ще даде тласък за решаване на сирийската криза и че заради нея няма да бъде допуснат катастрофален развой на събитията в Либия", отбеляза дипломатът.

Брахим Бакрауи се е взривил на летището в Брюксел, брат му - в метрото

Тя е убедена също, че справянето с тероризма може да стане единствено чрез обща европейска стратегия. "Представата, че европейският подход не давал резултати, а мерките на национално равнище били по-ефективни, е заблуда", каза Могерини и призна, че засега отделните страни предпочитат да се ръководят от национална политика за борба с тероризма.

Източник: БТА