Граждани на 40 държави сред ранените и загиналите при атентатите в Брюксел
Граждани на 40 държави сред ранените и загиналите при атентатите в Брюксел / БГНЕС, архив

Около 31 души са убити, а 270 са били ранени при вчерашните атентати в Брюксел, съобщи белгийската федерална прокуратура, като уточни, че тези данни "могат да се влошат" в следващите часове.

По-рано днес министърът на външните работи Дидие Рейндерс съобщи, че загинали или ранени са хора от 40 държави.

"До момента имаме данни за загинали или ранени хора от 40 различни държави. Установили сме контакт с всички посолства, но въпреки това е много трудно да бъдат идентифицирани загиналите, особено при взрива в метрото", каза Рейндерс за тв канал ВРТ.

Белгийски студент и перуанка, женена за белгиец, са сред първите убити при атентатите в Брюксел, чиято самоличност бе потвърдена, предаде ДПА. Идентифицирането на останалите жертви продължава.

За смъртта на белгиеца Леополд Хехт, студент по право, съобщи във Фейсбук деканът на университета "Сен Луи" Риер Жадул.

Перуанското външно министерство съобщи, че при нападението на летище "Завентем" е била убита Аделма Мария Тапиа Руис. Белгийски медии писаха, че тя е оставила две близначки на 3 години.

Новинарският сайт на ортодоксални евреи Джей Ес Ес Нюз (JSS News) съобщи, че израелецът Йосеф Хаим бен Хая Сара Гител е загинал на летището.

Италианското правителство предполага, че една гражданка на страната вероятно е загинала при атентата в метрото.

Двама братя, жители на Брюксел, извършили атентата в Брюксел

Прокуратурата съобщи още, че първите два взрива в залата за заминаващи пътници на летището в белгийската столица са настъпили през части от секундата. На кадрите от видеозаписите се виждат трима мъже. По отпечатъците на труповете е установено, че единият атентатор на аерогарата е бил Брахим Бакрауи, роден в Брюксел, белгийски гражданин. Вторият терорист с тъмни дрехи все още не е разпознат.

Третият, който е с шапка и светла връхна дреха, е издирваният Наджим Лахрауи. Той е оставил багаж с бомба и е избягал от местопрестъплението. Този багаж по-късно се е самовзривил, без да убива и ранява хора. Този сак или куфар е бил най-плътно натъпкан с взривно вещество от всички използвани за нападението в терминала. На летището не е открито огнестрелно оръжие, използвано от терористите.

Наджим Лахрауи - връзката между атентатите в Париж и касапницата в Брюксел

Отново по пръстови отпечатъци е установена самоличността на втория брат Бакрауи - Халид, самовзривил се в метрото на спирка "Малбек". Той е влязъл във втория вагон и е задействал бомбата, която носел, докато влакът е бил на перона.

Какво знаем и не знаем за нападенията в Брюксел?

На 22 март в белгийската столица бяха извършени серия атентати, за които отговорност пое "Ислямска държава". Два взрива прогърмяха на брюкселското летище и един в метрото. Загиналите са повече от 30, а ранените над 200. Равнището на терористична заплаха в Белгия бе повишено на максималната, четвърта степен.

Веднага след атентатите Брюксел бе парализиран  затвориха почти всички държавни и обществени институции, включително училищата и детските градини. В белгийската столица са засилени мерките за сигурност, има полицейски патрули и военни.

Източник: БТА, БГНЕС