Мнимият преводач на поклонението на Мандела получил шизофреничен пристъп
Мнимият преводач на поклонението на Мандела получил шизофреничен пристъп / Gulliver/Getty Images

Южноафриканският жестомимичен преводач, обвинен, че е жестикулирал безсмислици по време на възпоменателната церемония за Нелсън Мандела, защити "шампионското" си представяне, предаде Ройтерс. По думите му може да е получил шизофреничен пристъп, докато е бил на сцената.

Преводачът, който бе идентифициран като 34-годишния Тамасанка Янте, заяви за вестник "Йоханесбург стар", че започнал да чува гласове в главата си и да халюцинира, което довело до жестове, нямащи никакъв смисъл за глухите хора по света. "Не можех да направя нищо. Бях сам в много опасна ситуация. Много съжалявам. Опитах се да се контролирам и да не покажа на света какво ставаше. Много съжалявам. Това е ситуацията, в която изпаднах", каза той за вестника.

Той не знаел какво е отключило пристъпа, заявявайки, че е вземал лекарства за шизофренията си. Милиони телевизионни зрители видяха как Янте "превеждаше" във вторник на възпоменателната церемония, посетена от лидери от целия свят, но Федерацията на глухите в Южна Африка заяви, че той не владеел езика на глухонемите и си е измислял знаци, припомня БТА.

В друго интервю Янте заявява, че е щастлив с представянето си на церемонията. "Абсолютно, абсолютно. Мисля, че бях шампион по езика на знаците", каза той за местното радио "Ток радио 702".

Бруно Дручен, национален директор на Федерацията на глухите в Южна Африка, заяви, че Янте дори не е знаел знака за Мандела, нито за президента Джейкъб Зума, бившия президент Табо Мбеки и Република Южна Африка, добави Дручен. Той не е използвал и мимики, които са жизненоважни за разбирането на езика на знаците.

Вилма Нюхауд, депутат от управляващата партия, също потвърди, че мъжът не е използвал езика на знаците. Тя, както и Дручен, са глухи и използват езика на знаците ежедневно.