Сергей Лавров
Сергей Лавров / БГНЕС

Русия е част от европейското цивилизационно пространство, но Европейският съюз не е готов за равноправни отношения, заяви външният министър Сергей Лавров в своята статия „Съседи по европейски“, публикувана в „Российская газета“.

Европейският съюз не е готов за равноправни отношения, заяви външният министър Сергей Лавров в своята статия „Съседи по европейски“, публикувана в „Российская газета“.

Помпео заяви, че Тръмп предупредил Москва да не се меси в изборите, Лавров отрича

Външният министър отбелязва, че в Брюксел се опитват изкуствено да разделят Европа на „автентичната“ и "неистинската". 

„В брюкселския лексикон терминът „Европа“ окончателно се е превърнал в синоним на „Европейския съюз“. „Истинската“ Европа - това са членовете на ЕС, а всички останали страни на континента все още предстои да заслужат „висшето звание европейци“. По този начин те отново се опитват изкуствено да разделят континента, изкривяват както географията, така и историята“, пише Лавров.


Лавров връчи на Тръмп поканата от Путин да празнуват заедно 9 май в Москва


Според министъра Брюксел на практика не е готов за равноправие в отношенията с Москва. В същото време той подчерта, че географски, исторически, икономически и културно Русия е била, е, и ще бъде неразделна част от Европа.

"Притежавайки уникална идентичност, с която с право се гордеем, ние сме част от европейското цивилизационно пространство. През вековете Русия допринася за разширяването й - чак до Тихия океан", добавя той.

В същото време Лавров изразява увереност, че промяната на ръководството на Евросъюза и началото на нов институционален цикъл ще отвори възможност за „нов старт“ в отношенията с Русия. Според него Москва е отворена за взаимоизгодно, справедливо и прагматично сътрудничество с ЕС в хармония с интересите на съюзниците и всички останали партньори в Евразия. „Това е единственият начин да се изгради жизнеспособен модел на дългосрочни отношения, който да отговаря на интересите и стремежите на страните и народите на целия Евразийски континент“, подчертава външният министър.

Русия е скептична за доклада за химическата атака в Сирия

Отношенията между Русия и Европейския съюз се влошиха поради ситуацията в Украйна и около Крим. Западът, обвинявайки Москва, че се намесва в делата на Киев, наложи санкции срещу нея. Русия предприе ответни мерки, предприе курс към заместване на вноса и неведнъж нарече обвиненията срещу нея неоснователни. Напоследък в страните от ЕС все по-ясно звучат мнения за необходимостта от премахване на санкциите. 
БГНЕС