Сергей Лавров
Сергей Лавров / БГНЕС
Русия се съмнява в непредубедеността на експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) при подготовката на доклада за евентуалната употреба на химически оръжия в сирийския град Дума през април 2018 г. Тава каза днес на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Според него "Белите каски" - сирийска група за гражданска защита - несъмнено са участвали в множество постановки по това време. Лавров подчерта, че фактите, които Русия е представила за разобличаването на провокаторите, са "повече от убедителни". Както са убедителни и фактите, които показват "нечистоплътността" на голям брой експерти от ОЗХО, добави министърът.

Сбиване с бухалки и химическа атака в Лестършир изпрати 10 души в болница


Съобщенията за употреба на химическо оръжия в град Дума бяха разпространени от няколко неправителствени организация, вкл. "Белите каски". Два дни по-късно Русия обяви, че нейни представители са направили проверка и не са намерили следи от химически оръжия в Дума. На 14 април САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удари по редица военни обекти в Сирия, предава БТА.

В доклада на ОЗХО от сто страници, предаден на ООН, се констатира, че в Дума е използван като оръжие хлорен газ, пуснат от въздуха. После "Уикилийкс" публикува документ, според който контейнерите с хлор вероятно са хвърлени ръчно на земята. Това твърдение, подкрепящо тезата на Сирия и Русия за инсцениран инцидент, не бе включено в заключителния доклад, припомни ТАСС.

В  генералният директор на ОЗХО Фернандо Ариас изрази доверие в заключенията на доклада, съобщи Асошиейтед прес.
БТА