/ Istock
Кипърските власти се опасяват от увеличаване на миграционните потоци към острова заради войната между Израел и ислямистката групировка „Хамас“, написа в електронното си издание в. „Филелефтерос“. Причина за тези опасения е масовото пристигане на сирийски мигранти от Ливан по море през миналата събота и неделя.

През последните два месеца броят на незаконните мигранти, установени в района на Кипър, беше намален. Тази картина обаче се промени коренно през последния уикенд, когато на острова пристигнаха повече от 250 души. 

Вчера кипърската полиция изпълни заповеди за обиск и арест на лица, заподозрени в трафик на хора. У един от заподозрените бяха намерени 160 000 евро.

Заради нестабилната ситуация около продължаващите бойни действия между Израел и "Хамас" и особено заради вероятността Ливан да се намеси в сблъсъка е възможно миграционните потоци към Кипър да се увеличат, каза вчера началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Лоизос Хадживасилиу.

Той поясни, че сирийците, които се намират в Ливан в този момент, се чувстват несигурни, тъй като съществува реален риск войната да се разпространи и в тази посока. Ето защо те смятат Кипър за по-сигурна дестинация, отбеляза Хадживасилиу и допълни, че това събужда бдителността на кипърските власти.

По данни на Министерството на вътрешните работи на Кипър миналата събота са пристигнали 40 души, а в неделя – още 224 души с две лодки, превозващи съответно 142 и 82 души. Става въпрос за сирийци от Ливан. Всички 264 мигранти са били отведени в центъра за настаняване на мигранти „Пурнара“.

Понастоящем в „Пурнара“ се намират над 850 мигранти, чийто брой се увеличава с всеки изминал ден, като същевременно се полагат усилия за репатриране на онези мигранти, чиито молби за убежище са били отхвърлени от съда.

Към момента в Ливан има около два милиона сирийски бежанци, а около 500 души са се събрали на ливанско пристанище с намерение да отпътуват към Кипър, съобщи кипърското Министерство на вътрешните работи.

Задължават държавите в ЕС да връщат мигрантите, когато създават заплахи за сигурността

През последните пет месеца пристигащите в Кипър мигранти са намалели с 51 процента. Това се дължи отчасти на кампанията на Министерството на вътрешните работи в три африкански държави (Конго, Нигерия и Камерун) за повишаване на осведомеността относно опасностите, които крие пътуването до Кипър. По време на кампанията (проведена основно в социалните медии) беше подчертано, че Кипър не е врата към Европа, тъй като не е част от Шенгенската зона, и че човек може да плати между 2500 и 3000 евро, за да пристегне в окупираните територии на Севернокипърската турска република (СКТР), оттам да премине в свободните зони на Република Кипър и не след дълго да бъде върнат обратно в страната си.
Мелина Христова/БТА