/ Gulliver/Getty Images
Влакът на севернокорейския лидер пристигна в Китай
Специалният влак, с който вероятно пътува севернокорейският лидер Ким Чен-ун, е навлязъл на китайска територия, пресичайки моста на граничната река Ялу между двете страни, съобщи преди малко от китайския крайграничен град Дандун южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от АФП.
 
Какви са очакванията към втората среща на Тръмп и Ким Чен-ун?

По-рано днес дипломатически източник в Пхенян, цитиран от ТАСС, съобщи, че влакът, с който Ким Чен-ун пътува за виетнамската столица Ханой за втората си среща на върха с американския президент Доналд Тръмп, е потеглил от централната гара в Пхенян. Дългото 4500-километрово пътуване през цял Китай до Виетнам ще отнеме около 48 часа според Йонхап. Срещата межу Ким и Тръмп в Ханой според официалното съобщение на САЩ ще се състои на 27-28 февруари.

Gulliver/Getty Images

Корейският лидер, подобно на неговите предшественици - дядо му и баща му, рядко пътува със самолет. АП също съобщи, че жълто-зеленият влак е преминал моста над граничната река тази вечер. Японската телевизия Ен Ейч Кей показа кадри, как влак, приличащ на този, с който Ким Чен-ун вече няколко пъти е пристигал в Китай, е пресякъл границата в района на Дандун.

Във Виетнам вече се предлагат портрети на Тръмп и Ким и подстрижки като техните

Виетнам Ким Тръмп
Gulliver/Getty Images

Очаква се влакът да пристигне в Пекин около 10.00 ч. в неделя сутринта. Десетки автомобили на китайските сили за сигурност са блокирали шосетата около гарата в Дандун преди преминаването на влака, предаде Йонхап.

Тръмп за Ким Чен-ун: Между нас има чудесна химия, харесвам го и той ме харесва

Междувременно виетнамските власти обявиха безпрецедентна забрана за движение покрай вероятното трасе, по което Ким Чен-ун ще пристигне следващата седмица по виетнамска територия в Ханой, предаде АП. Забраната се отнася за цялата 170-километрова магистрала номер едно от границата с Китай до Ханой. Според агенцията това съобщение предполага, че след като пресече виетнамската граница Ким Чен-ун ще слезе от влака и ще продължи към Ханой с кола.



Редките пътувания на Ким Чен-ун и начините за придвижването му зад граница обикновено се обградени с дълбока секретност.

Gulliver/Getty Images

По-рано днес Виетнам съобщи, че Ким ще направи "официално приятелско посещение" в страната през "следващите дни", без да посочи дати. Севернокорейските медии все още не са съобщили за отпътуването на лидера на страната, нито пък за предстоящата му среща с президента на САЩ, отбелязва Йонхап.
БТА