Как музикантът Ролдугин от Панамските досиета получава и харчи парите
Как музикантът Ролдугин от Панамските досиета получава и харчи парите / БГНЕС, архив

Музикантът Сергей Ролдугин, чието име изплува от разследване на международен журналистически консорциум за офшорните компании - т.нар. Панамски досиета - обясни по руската телевизия как получава и харчи парите.

"Панамски документи" разкриват как богатите и могъщите в света укриват парите си

Виолончелистът, близък приятел на президента Владимир Путин, е сочен като притежател на офшорна империя на стойност 2 милиарда долара. Той обаче заяви, че дори е по-богат: „Аз съм много по-богат, аз владея талантите на Русия". Той увери, че в качеството си на художествен директор на Санкт-Петербургския дом на музиката харчи пари изключително, за да помогне на стотици млади музикални таланти и това го прави щастлив.

"Независимая газета": САЩ плашат Русия с "панамски санкции"

Ролдугин призна, че в миналото е трябвало да проси от милиардери да помагат на Дома на музиката, доведен до такова състояние, че е можело да бъде купен на безценица.
Исках за музикантите най-добрите инструменти, най-добрите професори, най-добрите зали. Най-доброто за нашите руски деца, за музикантите. А това струва безумни пари. Ходех и просех, обясни той.

Путин: Панамските документи са опит на Запада да отслаби Русия

Ролдугин призна обаче, че меценати са му предложили малък дял в бизнеса, за да има собствени пари, за да подпомага музикалната школа и да не е принуден да проси от тях.
Президентът Владимир Путин вече изложи своето обяснение за връзката на Ролдугин с Панамските досиета и подчерта, че се гордее с приятелството си с такива хора като него. Президентът припомни, че Ролдугин е един от най-добрите музиканти на Русия, бил е член на журито на Международния конкурс Чайковски. Путин обаче сигурен: Ролдугин не е милиардер в долари. "Това е глупост. Няма нищо подобно", заяви той.

Източник: БГНЕС