/ Gulliver/Getty Images
Неведнъж там са подслонявани палестински мюсюлмани, бягащи от израелски удари
Гръцкото правителство е договорило с израелските власти защитата на историческия православен манастир „Свети Порфирий“ в Газа, съобщи премиерът Кириакос Мицотакис по време на среща с Вселенския патриарх Вартоломей в Атина, съобщи държавната телевизия ЕРТ.

В понеделник в гръцките медии разпространиха информацията, че манастирът е бил разрушен, но тази новина беше опровергана от служителите на храма в Газа.

Иран призова ислямския свят да се обедини срещу Израел

Мицотакис и Вартоломей са обсъдили събитията в Близкия изток, където броят на жертвите нараства заради конфликта между палестинското Ислямско движение за съпротива „Хамас“ и Израел. Премиерът изрази загриженост за християните по Светите земи и заяви, че правителството поддържа контакт с израелската страна във връзка с безопасността на манастира „Свети Порфирий“ в Газа при ударите, които нанасят израелските въоръжени сили.

Манастирът е един от най-големите в региона и е сред най-старите в света – на около 1600 години, като през 12-и и 19-и век е бил обновяван, пише в гръцкия информационен сайт newsbreak.gr.

Светата обител се занимава както с религиозна, така и с образователна дейност. На територията му функционират детска градина, начално и средно училище. Той принадлежи на Йерусалимската патриаршия.

Израел: Никаква хумантирна помощ за Газа, докато Хамас не освободи заложниците

През 2014 г. 2000 палестински мюсюлмани намериха убежище в православното средище, за да се предпазят от израелските бомбардировки. Тогава духовните лица и миряните им осигуриха временен подслон, храна и медицински грижи.

Позицията на манастира се основава на деликатни баланси, които стават все по-трудни за региона. От една страна ислямските екстремисти виждат в християните врагове, особено сред палестинците православни християни, а от друга страна умерените мюсюлмани признават хуманитарната дейност на православното духовенство.
Мелина Христова/БТА