/ БГНЕС
Израелската армия публикува днес видеоклипове, показващи заподозрени членове на „Хамас“, които признават, че използват най-голямата болница в Газа за военни цели, предаде ДПА.

В един от видеоклиповете мъж казва по време на разпит, че има "подземни нива" под болница „Шифа“ и че „Хамас“ прехвърля там експлозиви, оръжия, храна и медицинско оборудване.

От видеото също така става ясно, че членовете на „Хамас“ се крият в болници или училища по време на израелски атаки, тъй като Израел не ги бомбардира.

Израелската армия каза, че видеозаписите показват разпит на двама терористи от „Хамас“, замесени в бруталните кланета на 7 октомври в израелските селища близо до границата с ивицата Газа. Информацията не може да бъде независимо проверена.

Видеозаписите бяха разпространени, след като израелската армия каза, че групировката „Хамас“, която управлява Газа, използва най-голямата болница в района като команден и контролен център, позовавайки се на разузнавателна информация.

„Хамас“ използва също и някои от отделенията на болница „Шифа“, за да издава заповеди и да контролира "терористични дейности" и изстрелвания на ракети, казаха израелските сили за отбрана ЦАХАЛ.

Други болници също са използвани за целите на ислямистите, каза посочиха от ЦАХАЛ и показаха сателитни изображения в подкрепа на изявленията си.

Първоначално информацията не можеше да бъде независимо проверена.
Петя Гергова/БТА