Изпепеляваща жега във Финикс и Лас Вегас
Изпепеляваща жега във Финикс и Лас Вегас / снимка, архив: Gulliver/Getty Images

Гореща вълна, която се очаква да повиши температурите до 49 градуса по Целзий във Финикс и Лас Вегас през уикенда, вчера обхвана американските западни щати, предаде Асошиейтед прес.

Жегата е толкова жестока, че пазачите в зоопарка във Финикс поливат с маркучи с вода слоновете и хранят тигрите със замразена риба, а шерифът в местен затвор раздава на
затворниците сладолед. В Долината на смъртта в Калифорния термометърът показваше вчера почти 50 градуса и се очаква да достигне 54 градуса по Целзий през уикенда - малко под рекорда от 57 градуса отпреди век, който е най-високата температура, измервана някога на Земята. Горещините ще продължат и в понеделник и вторник.

Те създават проблеми за авиокомпаниите, защото високите температури правят по-трудно излитането на самолетите, особено по-малките турбовитлови. Горещият въздух е разреден и намалява тягата, така че самолетите имат нужда от по-дълги писти за излитане и трябва да носят по-малко товар и гориво, пише БТА.

Националната метеорологична служба съобщи, че във Финикс вчера температурата е достигнала 47 градуса по Целизй, а за уикенда се прогнозират 49 градуса. Местният рекордът е 50 градуса. Очакват се високи температури и в щатите Юта, Уайоминг
и Айдахо.

Здравните власти предупредиха хората да бъдат изключително внимателни, когато излизат навън и когато извеждат домашните си любимци. Рисковете са не само обезводняване и топливен удар, но и изгаряния от асфалта и бетона. Кучетата може да получат мехури на лапите си от горещения паваж. Охладителни центрове са създадени за бездомните и възрастните, които нямат не могат да си позволят климатик. Изпратени са подкрепления за звеното за издирване на Граничния патрул поради опасността за хората, опитващи се да се промъкнат през мексиканската граница. Седем души са намерени мъртви миналата седмица в Аризона, станали жертва на жестоката пустинна жега.