Издирват тунизийски мигрант за атентата в Берлин
91815
Издирват тунизийски мигрант за атентата в Берлин
  • Издирват тунизийски мигрант за атентата в Берлин

Полицията в Германия издирва 24-годишен мигрант от Тунис, заподозрян за атентата в Берлин.

Разследващите са открили под седалката в кабината на камиона, с който беше извършено нападението, разрешително за временно пребиваване в Германия, издадено на името на тунизийски гражданин, иззети са над 500 доказателства, кръвни проби и отпечатъци. От полунощ тунизиецът е обявен за общонационално издирване.

Ислямска държава пое отговорност за терористичната атака с камиона в Берлин

Информацията бе потвърдена от германския вътрешен министър Томас Де Мезиер, който подчерта, че все още не е сигурно, че тунизиецът е извършил на атентата в Берлин.

Издирваният Анис А. е на 24 години, от Тунис. Имал е разрешително за престой в Германия. Използвал е две различни самоличности. През август той е бил задържан с фалшиви италиански документи, посочват германски издания.

Възможно е заподозреният да е ранен.

Полицейски акции бяха проведени в Дюселдорф, както и в района на общежитие за бежанци в Емерих, съобщават германски медии, като уточняват, че в операцията в Емерих участват над 150 полицейски служители.

Атентаторът от Берлин още е на свобода, полицията задържала грешен човек

Междувременно премиерът на Полша Беата Шидло съобщи, че полският шофьор, намерен мъртъв в кабината на камиона си след атентата в Берлин, е първата жертва на терористите.

37-годишният Лукаш Урбан е бил намушкан с нож, а след това и застрелян, след като очевидно се е съпротивлявал на похитителите на камиона, с който те връхлетяха върху посетителите на коледния базар в центъра на германската столица.

Меркел: Ще бъде отвратително, ако нападателят в Берлин е човек, получил защита от Германия (ВИДЕО)

Урбан е от западното полско село Рожново, край границата с Германия. Има съпруга и син тийнейджър. Лукаш Воншик - мениджър на полската автомобилна компания, чийто камион бил използван при атаката, описа Урбан като"добър, тих и честен човек", отдаден на работата си. Той е уверен, че Урбан е защитавал "своя камион до самия край".

Същото предположи и собственикът на спедиторската компания Ариел Журавски, който е и братовчед на убития, след като бе помолен да идентифицира Урбан от направени снимки на тялото.

Собственикът на камиона убиец в Берлин проговори

"Съвсем ясно беше, че той се е борил за живота си. Лицето му беше подуто и окървавено. Полицията ме уведоми, че по тялото има огнестрелни рани, въпреки че е бил намушкан с нож, преди да бъде застрелян", каза Ариел Журавски.

Берлинската полиция също съобщи в Twitter, че намереният мъртъв мъж в кабината не е контролирал камиона, използван за атентата в Берлин.