/ iStock
Над един милион италиански семейства с ниски доходи ще получат еднократна държавна помощ в размер на сто евро по силата на обнародван указ на дясното правителство на Италия, оглавявано от министър-председателката Джорджа Мелони, предаде ДПА.

Парите ще са коледен бонус и ще бъдат изплащани от новата 2025 година. На тях ще имат право семейства с поне едно дете на издръжка и със само един доход, който е под 28 000 евро годишно.

Ще се кандидатира ли Мелони на изборите за Европейски парламент

ДПА отбелязва, че извънредното обезщетение ще коства на силно затрудненото финансово италианско правителство около 100 милиона евро. Според първоначалния план бонусът трябваше да бъде изплатен през декември, но в крайна сметка беше решено парите да започнат да се дават от януари натам.

Опонентите на Мелони виждат в помощта връзка с предизборната кампания на партията ѝ "Италиански братя" за Европейския парламент. Министър-председателката оглавява листата.

Внимавай какво и пред кого говориш: Джорджа Мелони „падна жертва“ на руско комедийно дуо

Независимо от резултатите от евроизборите Мелони не възнамерява да бъде депутат в Европейския парламент, като държи да остане премиер, посочва ДПА, като добавя, че с дългове на обща стойност над три милиона евро Италия е една от най-задлъжнелите държави в Европа.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА