Ислямист заплаши Русия с нови атаки
Ислямист заплаши Русия с нови атаки / netinfo

Мъж, представящ се за ислямистки лидер, заплаши, че ще извърши атаки срещу руски правителствени служители и техни привърженици в Южна Русия, като първите мишени ще станат мюсюлманите, които сътрудничат на руските власти, предаде Асошиейтед прес.

Заплахата бе отправена чрез видеозапис, поместен през седмицата в директорията с изображения на Гугъл и на сайта Кавказ-център, сочен за трибуна на чеченските бунтовници. Мъжът се представя като Анзор Астемиров, с бойно име Емир Сейфула, и твърди, че оглавява Кавказкия фронт на ислямските бойци в република Кабардино-Балкария.

Мюсюлманите в няколко региона в руската федерация са се обединили, за да въстанат срещу Русия, тъй като тя се опитва да изкорени исляма, казва Астемиров на записа. Той отбелязва, че броят на бунтовниците постоянно се увеличава и че те планират в близко бъдеще големи операции в Кабардино-Балкария.

"Известно време бяхме снизходителни към онези, които се възприемаха за мюсюлмани, но сега нещата ще се променят - ще видим кой наистина е мюсюлманин, а не само на думи", предупреждава Астемиров.

Ислямистът е сочен за един от инициаторите на нападението през декември 2004 г. срещу централата на Федералната служба за борба с трафика на наркотици в Налчик, столицата на Кабардино-Балкария, и на нападението през октомври 2005 г. срещу силите за сигурност в града, при което загинаха над 130 души.

Отговорността за втората атака бе поета от покойния чеченски бунтовнически лидер Шамил Басаев. Тогава Басаев заяви, че ударът е бил извършен от местни бойци, свързани с чеченските сепаратисти, припомня АП.