Палестинският ислямски джихад заяви, че техни бойци са проникнали до границата с Израел от Ливан. Израелските власти, от своя страна, обявиха, че са убили „няколко въоръжени заподозрени“.

Бригадите ал-Кудс, военният клон на Ислямския джихад, „поемат отговорност за граничната операция в Южен Ливан“, се казва в изявление на групата на третия ден от войната, предизвикана от изненадваща офанзива и безпрецедентни действия на Хамас срещу Израел.

Без два крака, едноок и само с една ръка: Зловещият Мохамед Дейф е мозъкът на атаката срещу Израел


Мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан (ЮНИФИЛ) призоваха за максимална сдържаност по ливанско-израелската граница след мащабната ескалация на насилието между палестинците и Еврейската държава, предаде ДПА.

"Миротворците са чули експлозии близо до Ал Бустан, в Югозападен Ливан", се посочва в изявление на ЮНИФИЛ.

В изявлението се допълва, че командирът на ЮНИФИЛ е в контакт със засегнатите страни и "ги призовава да запазят максимална сдържаност ..., за да предотвратят по-нататъшна ескалация и загуба на човешки живот". Източник на ливанските сили за сигурност в Южен Ливан каза, че близо 45 израелски снаряда са паднали в покрайнините на село Дайра, в района на град Тир.

Денков: Има потенциал за много сериозна ескалация на напрежението в Близкия изток


Този израелски артилерийски обстрел идва в отговор на опит за проникване от трима предполагаеми палестинци в Израел от Южен Ливан.

Проиранското движение "Хизбула" в Ливан отрече да е замесено и посочи: "Нямаме нищо общо с тези сблъсъци".
БГНЕС, БТА