Интернет коментарите около избора във Франция се заиграха основно с храната
Интернет коментарите около избора във Франция се заиграха основно с храната / снимка: Reuters, архив
Интернет коментарите около избора във Франция се заиграха основно с храната
52684
Интернет коментарите около избора във Франция се заиграха основно с храната
  • Интернет коментарите около избора във Франция се заиграха основно с храната

Двамата кандидати, които продължават на балотаж в стремежа си към Елисейския дворец, са социалиста Франсоа Оланд и настоящият дясно-центристки президент на Франция Никола Саркози, които събраха съответно 29% и 27% на първия тур на президентските избори вчера. Според френския избирателен закон обаче, резултати не могат да се оповестяват под никаква форма преди края на изборния ден. Напрегнатата кампания все пак породи в много французи силно желание да дискутират гласуването и мнозина споделяха в социалната мрежа Twitter кратки информации, до които са успели да се доберат. Тъй като глобата за качването на такива данни в публичното пространство е 75 000 евро, дни преди изборите някои от по-утвърдените блогъри обясниха правилата за това как ще се проведе тази „информационна кампания”.

„Паят е във фурната”, пише френският блогър Гийом Шампо, а неговата съмишленичка Зинеб Боржа отговаря, че „паят е най-вкусен, когато бива следван от гулаш”.

Дни преди изборния ден, блогърът Шампо предложи - ако някой разбере предварително, че крайнолевият Жан-Люк Меланшон, например, е събрал нужните гласове, за да отиде на балотаж, да напише в социалната мрежа Twitter нещо от сорта на „доматът узря” - свързвайки червения цвят с левите убеждения на претендента. Ако пък научи, че Оланд води, може да напише, че „паят е във фурната” (тъй като слабата политика на социалиста в миналото е накарала хората да го сравняват с торти и сладкиши). Затова, когато стана ясен резултата на френските Кариби, някой написа, че „Паят върви добре с ром”.

В същото време, привърженик на Саркози написа, че „На пая ще му изтече годността на 6 май”. По отношение на Оланд, чието име означава „Холандия”, има много коментари, свързани с „държавата на лалетата”. Друг карибски потребител написа, че „Под палмите, температурата достигна 29 градуса, според холандския барометър”.

Унгарският произход на Саркози води до коментари за гулаш, а ниският му ръст предизвиква асоциации с джуджета и гноми - като например, че „Седемте джуджета са се загубили в гората” или, че „Довечера ще изядем 29 торти с моите приятели - 27-те джуджета”. Тези, които са запознати с любовта на стопанина на Елисейския дворец към часовниците, пък са разбрали намека, че „Ролекса е с 27 минути назад”. Други коментари гласяха, че „Според правилника за движението, предимство се дава отляво”, както и: „Ново проучване разкри, че 29% от сперматозоидите избират лявата маточна тръба”.

Всички подобни коментари в Twitter са следвани от обозначението „Радио Лондон” (#RadioLondres), правейки връзка с кодираните сигнали на френската съпротива по време на Втората световна война. Заради това много от коментарите са написани в стила на радиолюбители, като например „Джуджето носи обувки номер 27. Повтарям - джуджето носи обувки номер 27!”.

Може би най-парадоксалното в цялата игра обаче е, че макар и строгият френски закон и наблюдателите, които цял ден са следели френския интернет, медиите в съседните Белгия и Швейцария свободно са актуализирали всички информации за изборните резултати.