Гръцки евродепутати: Уличното насилие заплашва устоите на ЕС
Гръцки евродепутати: Уличното насилие заплашва устоите на ЕС / БГНЕС
Темата за уличните протести и размирици в Гърция през последните 10 дни засегнаха гръцки евродепутати по време на вчерашното пленарно заседание на Европейския парламент, съобщи вестник "Катимерини", цитиран от БГНЕС.

Ръководителят на парламентарната група на управляващата Нова демокрация Янис Варвициотис каза, че смъртта на 15-годишното момче, несъмнено е трагедия, но сам по себе си този факт не може да обясни крайните прояви на насилие, които последваха по време на протестите. "Опасявам се, че сме изправени пред феномен, който заплашва да придобие неконтролируеми размери и то не само в Гърция", изтъкна Варвициотис. Той оцени, че причините са в това, че "младото поколение вижда бъдещето си мрачно с непреодолимии безизходици".

Гръцкият евродепутат обвини медиите, които според него, преувеличавайки случващото се в Гърция допринасят за разрастването на феномена на протестите. По същия начин с отрицателните си коментари, медиите прогнозираха неуспеха на Олимпийските игри в Атина (през 2004 г.), а впоследствие трябваше да искат публично извинение, каза Варвициотис.

Евродепутаът от Нова демокрация Мария Касиоту подчерта, че мирът, който е бил осигурен през 50-годишното съществуване на ЕС, сега е изложен на заплаха от един голям враг – насилието. "Ако съветваме младите да изразяват възгледите си чрез насилие, тогава ще трябва да приемем, че ЕС е изложен на опасност", каза Касиоту.

Евродепутатът от ПАСОК Мария Мацука заяви, че "това, срещу което протестират младежите, е господстващият модел на антихуманно развитие, което подкопава социалната държава и превръща правовата държава в полицейска". "Надигането на гражданите е резултат от неравенствата, които се увеличават непрекъснато в резултат на една неолиберална политика, от която се създават все повече бедни и изолирани от обществото и възникват крайни изяви на протест, като тези, на които сме свидетели (през последните 10 дни в Гърци), оцени евродепутатът от ПАСОК.