Германия отбелязва 75 години от началото на Хитлеровата диктатура
Германия отбелязва 75 години от началото на Хитлеровата диктатура / netinfo

Германският парламент отбеляза годишнината от потъпкването на демокрацията след идването на власт на Адолф Хитлер преди 75 години, и почете паметта на депутатите, опълчили се срещу устрема на нацистите към унищожаването на политическата опозиция, предаде Асошиейтед прес.

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът Хорст Кьолер присъстваха на едночасово тържествено заседание във възстановената сграда на Райхстага, чието подпалване в началото на 1933 г. бе едно от събитията, позволили на Хитлер да затегне хватката си над властта. Днес се прекланяме пред всички жертви на Националсоциалистическата германска работническа партия, заяви председателят на долната камара на парламента Норберт Ламерт в реч пред депутатите.

Хитлер убеждава боледуващия германски президент Паул фон Хинденбург да го назначи за канцлер на 30 януари 1933 г.След законна смяна на властта новият режим за няколко седмици успява да направи почти всичко, което ще определя събитията през следващите 12 години: нарушава закона, нарушава конституцията, нарушава ценностите на цивилизацията, заяви Ламерт. Месец след като идва на власт, Хитлер се възползва от подпалването на Райхстага, за което е обвинен холандският комунист Маринус ван дер Любе, за да затегне хватката си над властта, отменяйки граждански свободи и смазвайки опозиционни партии по пътя към създаване на полицейска държава. На 23 март парламентът одобрява закон, даващ извънредни пълномощия на правителството. Законът позволява на кабинета на Хитлер да издава укази, без да е необходимо одобрение на депутатите или на президента.