ЕК отправи предупреждение към Румъния
ЕК отправи предупреждение към Румъния / DarikNews.bg

Опитите на Румъния да ореже правомощията на антикорупционна агенция нарушават обещанията, които е дала при приемането й в Европейския съюз, заяви изпълнителният орган на съюза, предаде ДПА.

И Румъния, и България се присъединиха през 2007 г., след като обещаха да се справят с ендемичната корупция. Но в края на юни Румъния предложи законодателни поправки, които ще орежат правомощията на Националната агенция за прозрачност да проверява доходите на държавните служители.

Промените в закона са сериозна стъпка назад. Те излагат на риск позитивната репутация на агенцията за работата й досега и поставят Румъния в явно нарушение на поетите от нея ангажименти при присъединяването й, каза говорителят на Европейската комисия Марк Грей, представяйки годишният доклад на ЕК за напредъка на двете страни.

Конституционният съд на Румъния, сезиран от президента Траян Бъсеску, вчера постанови, че промените в закона за статута на агенцията противоречат на конституцията.

Възприемаме това като важна възможност за парламента да приведе закона в унисон със задълженията, които Румъния пое при присъединяването си към ЕС, добави Грей, цитиран от БТА.

До края на 2009 г. Комисията имаше власт да налага санкции на двете страни, ако не се справят с корупцията и престъпността, припомня агенцията. Това доведе до замразяването на милиони евро помощ за България заради подозрения за масови злоупотреби. Тези правомощия приключиха в края на годината, но Грей подчерта, че Комисията има достатъчно политическа подкрепа, за да наложи необходимите реформи без заплахата от санкции.

Налице е много ясен колегиален натиск, не само от страна на Комисията и страните членки, но и от самите граждани на Румъния и България, подчерта той.

Докладът заключава, че Румъния е постигнала значителен напредък в съдебната реформа, приемайки нов наказателно-процесуален кодекс, но й липсва политическа воля да осъществи по-широкообхватни реформи. В контраст Комисията изтъкна "силния импулс на реформите в България", но добави, че страната трябва да подобри съдебните процедури по делата за корупция и да промени политиката си да освобождава осъдени престъпници, ако обжалват присъдите си.

Комисията представи на всяка от двете страни списък с десет препоръки за реформи. Следващият пълен доклад за тяхното прилагане се очаква през юли 2011 г.