Една жертва и 262 ранени при днешния трус в Съчуан
Една жертва и 262 ранени при днешния трус в Съчуан / cнимкa: БГНЕС
Поне един човек е загинал и други 262 са ранени при силния вторичен трус днес в провинция Съчуан, съобщи китайската държавна телевизия.

Пострадалите са от град Гуанюан, северно от главния град на провинцията Чънду. Засега няма сведения за други жертви и за щетите от днешното земетресение с магнитуд от 6,4, най-силното след катастрофалното земетресение от 12 май.

По данни на Националния сеизмологичен институт на САЩ земетресението е било с магнитуд 5,8 по Рихтер. Епицентърът на земния трус е бил на около 145 километра североизточно от град Мянянг. По данни на агенция Синхуа земетресението е било с магнитуд 6,4 по Рихтер. Трусът е бил усетен дори в столицата Пекин.

Досега е потвърдена смъртта на 62 664 души в земетресението на 12 май в югозападен Китай, съобщи правителственият говорител Го Веймин. Други 23 775 души се водят за изчезнали.

Броят на ранените достигна 358 816 души, заяви Го Вей Мин пред медиите. Предишното официално съобщение, направено в събота, бе за 60 650 убити и 26 221 изчезнали. Премиерът Вън Цзябао изрази опасения, че трусът с магнитуд 8 по Рихтер е отнел живота на близо 80 000 души.

Междувременно днесв Китай започнаха да пристигат допълнителни пратки хуманитарна помощ от Русия, предаде ИТАР-ТАСС. На летището в град Чънду, административен център на провинция Съчуан, тази сутрин се приземи първият от осем военнотранспортни самолета Ил-76, които излетяха от летище Домна. Те ще доставят 250 тона товари - 300 големи армейски палатки и 3000 одеяла, хранителни продукти, медикаменти и други предмети от първа необходимост. Снощи от летище Чкалов край Москва излетя самолет Ан-124 "Руслан" с 23 полеви кухни на борда. Общо самолетите на руските ВВС ще извършат 12 полета до Китай с хуманитарна помощ до 26 май.

Хуманитарната операция е предприета от министерството на отбраната по заповед на президента Дмитрий Медведев.