Двама души са обвинени за връзки с атентатите във Франция през януари
Двама души са обвинени за връзки с атентатите във Франция през януари / снимка: БГНЕС, архив

Френски магистрати започнаха официално предварително следствие срещу двама мъже, заподозрени в съучастие в атентатите, извършени в Париж през януари, предадоха Ройтерс и АП.

33-годишният Амар Р. и 25-годишният Саид М. бяха задържани за разпит в понеделник. Заедно с тях бяха задържани полицайка и още един мъж, но те бяха освободени по-рано тази седмица, се казва в изявление на прокуратурата.

Франция е залята от антимюсюлмански прояви след атаката в „Шарли ебдо”

Според френския закон започването на предварително разследване означава, че магистратите имат основание за подозрение, но не е задължително да се стигне до процес. Амар Р. е срещнал в затвора Амеди Кулибали, един от извършителите на нападенията през януари, при които загинаха 17 души. Двамата разменили над 600 СМС-а от септември до януари.

Освен това той се срещнал с Кулибали на 5 и 6 януари, само ден преди нападението срещу „Шарли ебдо”, извършено от братята Куаши. На 8 януари Кулибали уби полицайка, а на 9 януари застреля четирима заложници в кашерен супермаркет в Париж.

ДНК от Саид М. е открито по електрошок, открит в супермаркета, където френските сили за сигурност убиха Кулибали след продължителна обсада, довела до смъртта на четирима заложници.

Братята терористи заявили, че са били финансирани от Ал Кайда

Саид М. и Амар Р. са се свързали над 1200 пъти от февруари 2014 г. до януари 2015 г. и са се срещали редовно. Те са унищожили симкартите си на 9 януари, деня в който Кулибали и братята Куаши бяха убити при сблъсъци с френските сили за сигурност. Радио „Европа 1” съобщи, че се очаква кашерният супермаркет, в който бяха извършени нападенията, да започне работа тази неделя.

Източник: БТА