Франция е залята от антимюсюлмански прояви след атаката в „Шарли ебдо”
Франция е залята от антимюсюлмански прояви след атаката в „Шарли ебдо” / снимка: БГНЕС, архив

Повече от 50 антимюсюлмански инцидента са се случили във Франция през последните дни.

Това съобщава мюсюлманската общност в страната, като отбелязва, че те са се случили след нападението срещу редакцията на „Шарли ебдо”.

Инцидентите включват 21 съобщения за стрелба по ислямски сгради или хвърляне на някакъв вид гранати по тях, както и 33 заплахи, съобщи говорителят на отдела за наблюдение на Централния съвет на мюсюлманите във Франция.

В края на миналата седмица полицейски източници съобщиха и за расистки надписи по фасадите на няколко джамии в страната, както и лозунги с подкрепа на атакуваното издание.

В същото време бяха разпространени правителствени данни, цитирани от АФП, че около 1400 французи или пребиваващи във Франция лица вече са заминали или са проявили желание да заминат да се бият в Сирия и Ирак.

„1400 лица са свързани със заминаванията за джихада, за тероризма, в Сирия и Ирак. Близо 70 французи или пребиваващи във Франция лица са загинали в Сирия и Ирак в редиците на терористите”, заяви премиерът Манюел Валс. Тези данни са ново увеличение спрямо оценките на правителството отпреди няколко седмици, когато се говореше за 1200 души, от които 60 са убити.

В средата на декември френските власти смятаха, че от 1200-те замесени в джихадистки канали французи или пребиваващи във Франция, 390 са пристигнали на място, а 231 са в транзит за Ирак и Сирия. Освен се смяташе, че 234 души са напуснали Сирия, от които 185 вече са се прибрали във Франция.

„Това е значително увеличение за кратко време - когато станах вътрешен министър (в средата на 2012 г.) имаше тридесетина случая, а днес са 1400”, отбеляза Валс. Двамата предполагаеми масови убийци в сатиричния седмичник „Шарли ебдо” Шериф и Саид Куаши „несъмнено” са били сред хората, които са заминали „да се обучават за смърт и терор”, отбеляза френският премиер.

Затова пък третият участник в атентатите Амеди Кулибали „не е заминавал, той не беше в радарите на разузнавателните служби”, добави той.

Броят на французите и на пребиваващите във Франция лица, които са замесени в джихадистки канали се е удвоил от началото на годината, заявяват властите, които посочват, че неотдавна са разбили 13 канала за изпращане на кандидати за джихад в Ирак и Сирия. Франция, заедно с Белгия, е в челните редици на западните държави по броя на доброволци, присъединили се към „Ислямска държава”.

Източник: БТА, БГНЕС