Братята терористи заявили, че са били финансирани от Ал Кайда
Братята терористи заявили, че са били финансирани от Ал Кайда / снимка: Guliver/Getty Images

Единият от двамата братя терористи, които убиха 12 души при клането в редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо" в Париж в сряда, е казал малко преди да бъде застрелян, че е бил финансиран от проповедника от Ал Кайда -Ануар ал Аулаки - в Йемен, предаде Ройтерс.

Шериф Куаши, който бе убит заедно с по-големия си брат Саид от полицията след обсада и щурм срещу печатница в Северна Франция след тридневно преследване, е направил изявлението за ТВ канала BFM, докато е бил обкръжен в сградата.

"Аз, Шериф Куаши, бях изпратен от Ал Кайда от Йемен. Аз ходих там и Ануар ал Аулаки ме финансираше", казал той за BFM по телефона. Записът бе излъчен от тв канала след като полицейският щурм приключи с гибелта на двамата терористи. Ал Аулаки - влиятелен международен вербовчик за Ал Кайда, бе убит през септември 2011 г. при американска атака с безпилотен самолет. Високопоставен източник от йеменското разузнаване каза пред Ройтерс по-рано, че Саид - братът на Куаши, също се е срещал с Ал Аулаки по време на престой в Йемен през 2011 г.

Друг похитител, свързан с братята Куаши - Амеди Кулибали, който бе убит след полицейски щурм на супермаркет за еврейска (кашер) храна в Париж, отделно позвънил на телевизия BFM и казал, че искал да защитава палестинците и да напада евреи.

Четирима заложници изгубиха живота си при този трагичен инцидент. Кулибали се обявил за последовател на "Ислямска държава" и казал, че е планирал нападенията от последните дни заедно с братята Куаши. Според полицията и тримата са били членове на една и съща ислямистка клетка в Северен Париж.

Източник: БТА