Двама души бяха убити пред офис на неонацистката партия в Атина
Двама души бяха убити пред офис на неонацистката партия в Атина / снимки: БГНЕС

Двама младежи бяха убити и един беше тежко ранен тази вечер, когато двама неизвестни нападатели откриха огън пред офис на неонацистката партия „Златна зора” в предградие на Атина, съобщи АФП.

Полицията още не може да даде информация за самоличността на жертвите, на 22 и на 25 години според първоначалните данни, и за евентуалната им политическа принадлежност, но някои местни медии съобщиха, че двамата са членове на „Златна зора”. Партията имала планирано събрание вечерта в офиса на централната улица в квартал Нео Ираклио.

Полицаи от антитерористичните сили са пристигнали на местопрестъплението и кварталът е блокиран. Двамата убити са застреляни с по три куршума всеки, в главата и в гърдите. Единият е починал на място, а вторият - в болницата. Раненият също е хоспитализиран и ще бъде опериран.

Двама души бяха убити пред офис на неонацистката партия в Атина
netinfo

Според първоначалната информация на полицията, двамата непознати нападатели паркирали мотоциклета си близо до офиса на „Златна зора” и се насочили пеша към жертвите, като стреляли в тях от по-малко от метър разстояние, след което избягали със същия мотор, отбелязва БТА.

Министърът на обществения ред Никос Дендиас изрази скръбта си от смъртта на двамата млади мъже. Няма да оставим страната да стане терен за разчистване на сметки, подчерта той. Правителственият говорител Симос Кедикоглу заяви, че убийците ще бъдат наказани безмилостно. В комюнике на сайта си „Златна зора” упрекна правителството, защото отказало да осигури полицейска защита на партията въпреки заплахите срещу нейни членове.