Ден за размисъл преди президентския вот във Франция
Ден за размисъл преди президентския вот във Франция / Reuters

Във Франция приключи официалната президентска кампания и днес е обявен "ден за размисъл" преди утрешния втори - решаващ изборен тур, предаде ИТАР-ТАСС.

Избирателният кодекс забранява на кандидатите днес да агитират, а на медиите - да публикуват нови данни от социологически анкети, които може да повлияят върху нагласите на електората. Така 45-те милиона избиратели във Франция имат възможност спокойно да се подготвят за гласуване, пояснява агенцията.

По време на кампанията бе поставен нов рекорд - осъществени бяха близо 400 социологически проучвания, с една трета повече, отколкото за изборите от 2007 г.

Фаворитът в надпреварата, социалистът Франсоа Оланд, прекара последния ден от кампанията сред свои привърженици в Източна Франция - в департамента Мозел. Президентът Никола Саркози, който се бори за втори мандат, отпътува за старинния пристанищен град Льо Сабл д'Олон в западната част от страната и произнесе там може би една от най-прочувствените си речи. На юг, в Ница - една от крепостите на десния политически лагер, се състоя друг голям митинг в подкрепа на сегашния държавен глава, който бе представляван от премиера Франсоа Фийон.

Ограниченията за разпространение на социологически данни в "деня за размисъл" ще важат и утре, когато Франция ще гласува. Френските закони забраняват да се публикуват резултати от екзитполове, преди да затворят врати всички избирателни секции. За нарушения се предвиждат глоби от 75 000 до 350 000 евро. Мярката е в сила и за чуждестранни медии. След първия тур прокуратурата на Франция започна проверка във връзка с редица френскоезични издания от Белгия и Швейцария, както и с агенция Франс прес, посочва БТА.

Континентална Франция обяви пауза за размисъл, но в отвъдморските департаменти и общности вотът започва още днес. С оглед разликата в часовите пояси първи ще се включат в избирателния маратон жителите на островите Сен Пиер и Миклон. Ще ги последват жителите на Гваделупа, Мартиника, Френска Гвиана и Френска Полинезия; после ще се гласува в мисиите на Франция в ред държави от Северна и Южна Америка. Електоратът в отвъдморските територии наброява към 880 000 души.

Това са десетите президентски избори в историята на Петата република. Десет бяха и кандидатите в първия тур на 22 април. Последните данни, разпространени от социолозите, предричат победа на опозиционния кандидат Оланд, но преднината му пред Саркози е намаляла спрямо предишните седмици. Експерти прогнозират извънредно напрегнат вот и минимална разлика в резултатите на двамата съперници, също както стана през 1974 година. Франсоа Митеран изгуби тогава срещу Валери Жискар д'Eстен, чиято победа обаче бе извоювана едва с 400 000 гласа - един процент и половина от общия брой, допълва ИТАР-ТАСС.