Брюксел забрани пиратките и фойерверките на Нова година
Брюксел забрани пиратките и фойерверките на Нова година / ThinkStock/Getty Images

Управата на Брюксел съобщи, че забранява утре вечер използването на пиратки и фойерверки в целия град с обяснението, че в настоящата обстановка употребата на такива средства изнервя хората допълнително.

Общината реши, че няма да отмени зарята в полунощ за посрещането на Нова година в центъра на белгийската столица. Хората по улиците ще бъдат постоянно и внимателно проверявани от полицията, а ако се установи притежание на забранени материали (включително пиратки), те ще бъдат отнемани.

Гражданите, които желаят да присъстват на зарята в центъра на Брюксел, ще трябва да се явят на мястото много по-рано. Те ще преминават през един-единствен пропускателен пункт. Зрителите нямат право да носят раници и чанти, стъклени чаши и бутилки, ножове и други остри предмети, домашни животни. Очаква се на събитието да присъстват около 100 хиляди души.

От организациите на ресторантьорите съобщават, че половината заведения в Брюксел няма да работят в новогодишната нощ заради липса на клиенти. Собствениците на заведения обясняват, че хората предпочитат да празнуват у дома или при приятели, и да не се задържат на оживени места заради терористичната заплаха. По техните думи на хората не им се празнува заради напрегнатата обстановка, както в Брюксел, така и в международен план. По-рано тази година бе съобщено за загуби от милиони евро в сектора на ресторантьорството и търговията на дребно, както и за многобройни съкращения на служители покрай предприетите антитерористични мерки.

Източник: БТА