Борбата на Турция срещу Ислямска държава и други групировки ще продължи
Борбата на Турция срещу Ислямска държава и други групировки ще продължи / снимка: БГНЕС

Операциите, предприети от турската армия и от турската полиция срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" и членовете на Кюрдската работническа партия /ПКК/, ще продължат, обяви премиерът Ахмет Давутоглу, цитиран от АФП.

Премиерът заяви това пред репортери след въздушните удари, нанесени днес по цели на групировката ИД в Сирия и антитерористичната операция срещу членове на ИД и на ПКК в Турция.

Давутоглу подчерта, че не става въпрос Турция да се включи във войната, продължаваща от четири години в Сирия, но заяви, че Анкара ще вземе всички необходими мерки, за да защити своите граници.

И най-малкото действие, заплашващо Турция, ще доведе до най-остра реакция, предупреди премиерът.

Давутоглу посочи, че Турция не е предупреждавала Дамаск за въздушните удари, извършени рано тази сутрин срещу цели на ИД на сирийска територия. Той каза, че подобни информации са безпочвени.

Премиерът съобщи, че 297 души, вкючително 37 чужденци, са били задържани при днешните операции в страната срещу членове на ИД, на кюрдски и крайнолеви групировки. При операциите в 16 окръга е иззето голямо количество оръжие и документация, уточни Давутоглу, цитиран от ТАСС.

Давутоглу потвърди постигнатата договореност със САЩ за противодействие срещу бойците на ИД в Сирия. Ако не бяха терористичните актове, преговорите със САЩ по програмата за обучение на сирийската опозиция щяха да се състоят днес, добави Давутоглу, цитиран от ТАСС.

"Ние достигнахме със САЩ договорености, които се отнасят до теми, безпокоящи Турция. Цел на операцията на нашата армия бяха всички терористични групировки в пограничните райони. С гордост заявявам, че ние поразихме всички цели без необходимост да пресичаме границата. Но ако трябваше да пресечем границата, щяхме да наравим това", посочи премиерът.

Давутоглу не коментира информацията за споразумението на Анкара със САЩ за използване от американската авиация на базата Инджирлик в Южна Турция за въздушни удари срещу "Ислямска държава". Той каза, че тези преговори са отделна тема.

Турция разработва своя стратегия за защита на националната сигурност в съответствие с постигнатите договорености със САЩ, заяви Давутоглу.

„Нашите преговори със САЩ достигнаха до определен етап. Надявам се, че в съответствие с тези договорености, ще планираме своя стратегия за защита. Но очевидно ИД представлява заплаха за целия район и цялата международна общност. В този план в близките дни ще бъдат предприети конкретни стъпки в рамките на постигнатите договорености", каза още премиерът.

Той подчерта, че Турция ще продължи съвместната работа със съюзниците с цел пълно неутрализиране на присъствието на терористични групировки до нейните граници.
Премиерът не събощи подробности за постигнатите договорености със САЩ, но отбеляза, че те отчитат интересите на Турция. Един от тези интереси е създаването в Северан Сирия до границата с Турция на зона за сигурност.

Според в."Миллиет" в отговор на използването от американски безпилотни самолети и изтребители на базата Инджирлик, САЩ изглежда са се съгласили да осигурят зона за сигурност по протежение на 90-километров участък от границата на сирийска територия между градовете Маре и Джараблус. В дълбочина тази зона ще достига на места до 50 километра. Над тази територия ще патрулира авиация на коалиционните сили.

Източник: БТА