Банкок, потънал в смог
Банкок, потънал в смог / iStock/Getty Images
Властите в тайландската столица наредиха около 450 училища да останат затворени днес заради замърсяването на въздуха, достигнало опасно високи равнища, предаде Ройтерс.

В Банкок, който е най-посещаваният град в света, регистрираното ниво на фините прахови частици е 78.3 микрограма на кубичен метър. Равнище над 35 се смята за опасно за здравето, според независимата организация за контрол на качеството на въздуха ЕърВижуал.

И в Букурещ страдат от мръсния въздух

Фините прахови частици може да включват прах, сажди и дим и са толкова малки, че могат да се натрупат дълбоко в белите дробове и да навлязат в кръвоносната система.

Като много разрастващи се азиатски градове Банкок страда от изпаренията на автопарка, прах от строителни обекти и емисии от промишлеността. Смята се обаче, че горенето на стърнища и храсти в полетата в селските райони допринася най-много за замърсяването през сухите зимни месеци.

5000 души годишно са жертва на мръсния въздух в Западните Балкани


Индексът за качество на въздуха в Банкок днес беше 163, по данни на AirVisual, а показатели над 150 се смятат за опасни.

Миналия януари Банкок затвори училищата за седмица заради замърсяването. Тази година неприсъственият ден за учениците е само днес.
БТА