Белгийската прокуратура потвърди: Лахрауи е вторият атентатор на летището
Белгийската прокуратура потвърди: Лахрауи е вторият атентатор на летището / БГНЕС, архив

Белгийската прокуратура потвърди, че вторият атентатор самоубиец от белгийското летище е Наджим Лахрауи.

В изявление от прокуратурата също така се посочва, че Лахрауи има връзка и с атаките в Париж от ноември миналата година, когато при няколко едновременни нападения атентатори отнеха живота на над 130 души.

Наджим Лахрауи - връзката между атентатите в Париж и касапницата в Брюксел

Според властите в Белгия ДНК на Лахрауи е била открита по жилетка с експлозиви и парче дреха, намерени в зала „Батаклан" . Полицията също така е намерила негово ДНК и върху бомба, поставена на националния стадион на Франция.

Атентаторите от Брюксел са имали експлозив за още десет бомби

На видеозаписи от летището се виждат трима атентатори, като до сега идентифицирани са само взривилите се Лахрауи и Ибрахим Бакрауи. Третият мъж, облечен в светли дрехи, е избягал от летището, след като неговата бомба не се е взривила.

В момента той се издирва от властите.

Какво знаем и не знаем за нападенията в Брюксел?

Прокуратурата също така потвърди, че Лахрауи е използвал фалшива самоличност с името Суфиане Каял. Това име се появи по време на издирването на един от смятаните за основни организатори на атентатите от Париж - Салах Абдеслам.

Атентаторът Брахим Бакрауи в предсмъртно писмо: Не знам какво да правя

През септември той е пътувал до унгарската столица Будапеща, като на връщане е спрян за проверка от полицията на австрийската граница. Тогава той е пътувал с двама мъже - Суфиане Каял и Самил Бузид.

Абдеслам беше арестуван миналия петък в белгийската столица.

Салах Абдеслам твърди, че не знаел за планираните атентати в Брюксел

За Лахрауи се знае, че в началото на 2013 г. е пътувал до Сирия.

Белгийските власти съобщиха още, че в рамките на разследването срещу разкрития опит за атентат в Париж са задържани трима души, двама от които по време на петъчната акция в Брюксел. По време на арестите им те са получили леки наранявания в областта на краката.

Източник: БГНЕС