/ iStock/Getty Images
Според Беларус въведените от Запада срещу Минск санкции граничат с обявяването на икономическа война, заяви беларуското външно министерство, предаде Ройтерс.

Западните сили въведоха в понеделник нови санкции срещу Беларус заради принудителното приземяване на самолет на авиокомпания "Райънеър" в Минск и арестуването на беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич миналия месец.

Седем държави извън ЕС затварят въздушното си пространство за авиокомпании от Беларус

Беларус заяви, че санкциите ще се отразят негативно върху интересите на беларуските граждани и че Минск ще бъде принуден да предприеме реципрочни мерки, които на свой ред могат да имат неблагоприятно въздействие върху гражданите и компаниите на западните страни.

"Европейският съюз продължава целенасочените си разрушителни действия срещу населението, като твърди, че целта му е да "пресуши финансите на режима". Всъщност това граничи с обявяване на икономическа война", изтъкна беларуското външно министерство.

САЩ, Великобритания и Канада наложиха санкции на Беларус

Според ведомството подходът на Запада "не дава нито време, нито пространство за търсене на възможности за изход от сегашната ситуация в отношенията на Беларус с ЕС, САЩ, Великобритания и Канада", посочва ТАСС.

Беларуското министерство заяви, че "западните партньори все още предпочитат само враждебни действия, изразяващи се в санкции и натиск върху суверенна държава", а изявленията на лидерите на ЕС, че със санкциите на беларуския народ се изпраща силен сигнал за подкрепа, са "откровена злоупотреба и подигравка с логиката и здравия разум".

От Rayanair се обявиха против дългосрочната забрана за прелитане над Беларус

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис заяви, че секторните санкции на ЕС срещу Беларус могат да окажат въздействие върху икономиката на Литва.

"Има вероятност тези санкции да се отразят и върху Литва", каза той по литовското национално радио, като отбеляза, че юристи работят по подробностите на прилагането на мерките.
БТА