/ БГНЕС
Изпълнителният директор на Rayanair Майкъл О'Лиъри се обяви против дългосрочна забрана за прелитане над Беларус и призова международните власти да възстановят възможно най-скоро неограничения достъп до въздушните пътища, предаде Ройтерс.

На 23 май Беларус отклони принудително самолет на Rayanair от международен полет под предлог, че на борда има бомба. След приземяването на летището в Минск беларуските власти арестуваха пътуващия в самолета журналист дисидент Роман Протасевич и приятелката му София Сапега. Тези действията бяха остро осъдени от международна общност.

Пред комисия към британския парламент О'Лиъри каза, че подкрепя забраната за преминаване през беларуското въздушно пространство, но за кратък срок. Той настоя, че авиационната индустрия се нуждае от неограничен достъп до всички въздушни пространства, който трябва да бъде възстановен. Според него е необходимо европейските и британските власти, евентуално подкрепени от международни партньори, "да получат от беларуските и/или руските власти уверения, че това няма да се случи отново", съобщи Ройтерс.

ТАСС съобщи, че по думите на Майкъл О'Лиъри пред транспортната комисия на Камарата на общините, на пилота на отклонения самолет е бил оказван "сериозен натиск".

"Те не са му казали директно, че е длъжен да кацне в Минск, но не са му дали алтернатива. Заявили са, че може да се приземи само в Минск. След като диспечерската служба в Минск е повторила, че не може да се свърже с оперативния център на Rayanair, пилотът е уточнил каква е степента на заплахата. Диспечерската служба е потвърдила, че става дума за "червена" степен на заплаха", каза шефът на ирландската авиокомпания.
БТА