/ iStock/Getty Images
Германия преустанови временно издаването на разрешителни за руски полети до нейна територия, предадоха световните агенции. Мярката е в отговор на това, че Москва не удължи разрешението за полетите на Луфтханза.

Руската авиационна агенция не е подновила навреме правата за полети на Луфтханза за юни, което означава, че двата германски полета, които трябваше да бъдат изпълнени по-рано днес, трябваше да бъдат анулирани. В отговор Германия отказа да даде разрешително на компаниите Аерофлот и на ЕС7 да летят от Русия до германска територия. В резултат седем полета на Аерофлот бяха анулирани.

Забраниха на гражданите на Беларус да напускат страната си по суша


Миналата седмица два полета на Ер Франс и на Остриън еърлайнс бяха анулирани заради липса разрешение за летене към Русия след промяна на маршрута, целяща да се избегне беларуското въздушно пространство.

Основните европейски компании заобикалят това пространство след отклоняването към Минск на полет на Райънеър от Атина за Вилнюс и задържането на журналист и противник на режима на беларуския президент Александър Лукашенко.

После говорител на Кремъл обяви, че анулирането на полетите на Ер Франс се е дължало само на технически въпроси.

След няколко часа прекъсване полетите между Германия и Русия бяха възобновени в крайна сметка , съобщи германската авиокомпания Луфтханза (Lufthansa), цитирана от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на конфликта около Беларус, заради който европейските пътнически самолети не прелитат през въздушното пространство на тази страна.

"Руските власти дадоха разрешение на Луфтханза да извършва пътнически полети до Русия през юни. Това означава, че полетите на Луфтханза до Москва и Санкт Петербург може да се изпълняват по план", каза говорителка на авиокомпанията пред Франс прес.

Руските въздушни превозвачи Аерофлот и С7 еърлайнс (S7 Airlines) също обявиха, че възобновяват полетите си до Германия, предадоха ТАСС и РИА Новости.
БТА