/ БТА
Американският президент Джо Байдън е уверил израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в "железния" си ангажимент към сигурността на Израел в телефонен разговор днес, обяви официално Белият дом, предаде Ройтерс.

Байдън е подчертал нуждата от трайно увеличаване на хуманитарните доставки за ивицата Газа, където израелските сили воюват с радикалната палестинска групировка "Хамас". Потокът от помощи трябва да се осъществява с пълно съгласуване с хуманитарните организации, е било мнението на американския държавен глава.

Байдън и Нетаняху са обсъдили и евентуалната военна операция на Израел в южния град в ивицата Газа Рафах, на границата с Египет, като президентът на САЩ е потвърдил позицията си по този въпрос.

Ройтерс припомня, че Байдън държи да бъде предпазено цивилното палестинско население в Рафах, където около един милион палестинци потърсиха убежище в хода на конфликта, след като бяха разселени от други места в анклава заради военните действия на Израел.

Агенцията отбелязва, че това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел в нощта срещу 14 април с над триста дрона и ракети.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА