Авиацията и корабоплаването на Великобритания влизат в Закон за климата
Авиацията и корабоплаването на Великобритания влизат в Закон за климата / netinfo

Британското правителство се съгласи да включи авиацията и корабоплаването в закона за съкращаване на парниковите газове, съобщава Ройтерс. Поправка в законодателството, свързано с промените в климата, предложено от министрите, ще застави независимият Комитет за промените в климата да вземе под внимание емисиите от самолети и танкери, когато пресмята въглеродните бюджети, след като повече от 50 лейбъристи поискаха промяна в законодателството.

Великобритания е първата държава, която въвежда законово обвързващи цели за съкращаване на газовете, допринасящи за промените в климата. Тя пое ангажимента да съкрати емисиите на парникови газове с 80 % до 2050 г. Правителството не се поддаде на призивите за включване на транспортните сектори заради трудности в подялбата на трансграничните емисии между държавите.

Екологичната организация "Приятели на земята" оповести, че делът на Великобритания в емисиите от международното корабоплаване и авиация достигат до 7.6 % от общите емисии въглерод през 2006 г.

Държавите от Европейския съюз през миналата седмица формално одобриха предложение за включване на авиацията в схемата за търговия на емисиите от 2012 г. Корабоплаването все още е изключено от нея, уточнява БГНЕС.