Асандж обвини Обама, че използва Арабската пролет за целите на кампанията си
Асандж обвини Обама, че използва Арабската пролет за целите на кампанията си / снимки: Reuters

Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж обвини американския президент Барак Обама, че използва арабските бунтове, за да извлича политически дивиденти, предаде Асошиейтед прес.

Във видеоконферентна връзка от еквадорското посолство в Лондон, предоставило му убежище, Асандж говори пред дипломати на среща, организирана от Еквадор в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Асандж се опита да направи сравнение между себе си и подбудителите на Арабската пролет, отбелязвайки, че всички те са били разочаровани от Обама.

Тунизийците може да се изненадат от изказването на Обама, че САЩ са подкрепили силите на промяната в Тунис, каза Асандж. Той подчерта, че бунтовете в арабския свят са били вдъхновени отчасти от разкритията за деспотични управници, включително за сваления туниски президент Зин ал Абидин бен Али, направени от организацията му.

Асандж обвини Обама че използва Арабската пролет за целите на кампанията си
netinfo

Асандж заяви, че Обама се опитва да използва реформите в резултат от Арабската пролет за целите на предизборната си кампания, предава БТА. Мохамед Буазизи не се самозапали, за да може Барак Обама да бъде преизбран, каза той.

От 19 юни австралийският активист се намира в еквадорското посолство в Лондон, където потърси убежище, след като се изчерпаха всички законови начини да избегне екстрадиция в Швеция, за да бъде разпитан във връзка с обвинения в сексуални престъпления.

Асандж и поддръжниците му твърдят, че шведската секс афера е част от дирижиран от Вашингтон заговор той да бъде изправен пред американски съд заради работата си в "Уикилийкс" - сайтът, огласил хиляди секретни американски дипломатически телеграми и други поверителни документи.

Единственото решение за излизане от задънената улица по случая е Асандж да получи "пропуск", за да може да напусне еквадорското посолство в Лондон, където се намира от три месеца, каза в Ню Йорк еквадорският външен министър Рикардо Патиньо, цитиран от Франс прес.

Ние сме готови да осигурим убежище на създателя на "Уикилийкс" толкова дълго, колкото е необходимо, каза министърът часове преди срещата си с британския си колега Уилям Хейг за разговори по случая.