Анкета сочи победа за Оланд с 54% от гласовете на втория тур
Анкета сочи победа за Оланд с 54% от гласовете на втория тур / снимка: Reuters

Петдесет и четири на сто от избирателите във Франция ще подкрепят кандидата за президент на социалистите Франсоа Оланд на втория тур от изборите на 6 май, а 46 на сто ще гласуват за сегашния президент Никола Саркози. Такива са резултатите от социологическо проучване на института Се Ес А, предаде Франс прес.

В анкета на Се Ес А, извършена веднага след първия тур на изборите на 22 април, процентите бяха 56 за Оланд и 44 за Саркози.

56 на сто от участниците в новата анкета, които възнамеряват да гласуват за кандидата на социалистите, казват, че ще го подкрепят, защото не искат Саркози да бъде преизбран, 43 на сто - защото искат Франсоа Оланд да стане президент на Франция, посочва БТА.

Оланд се радва на по-голямо одобрение, защото се вслушва в хората (64 на сто) и има качества на обединител (62 на сто). Саркози обаче е с по-голям авторитет (75 процента), проявява по-голяма решителност (63 на сто), компетентност (53 на сто) и хладнокръвие (54 на сто).

Кандидатът на френските социалисти за президент Франсоа Оланд увери в интервю за френското радио Ре Те Ел, че е необходимо да се ограничи икономическата имиграция във Франция, предаде Франс прес.

"Смятам, че във Франция нивото на имиграцията никога няма да е нулево, че винаги ще има законни имигранти. Но може да има дебат по въпроса дали може да се намали броят на законните имигранти", каза Оланд. Той припомни, че във време на криза, каквато преживява Франция, е необходимо и неотложно да се ограничи икономическата имиграция.

Оланд подчерта обаче, че не гледа благосклонно на идеята за намаляване на броя на чуждите студенти във френските университети. "Смятам, че присъствието на чужди студенти в нашите факултети е шанс не само за тези чужди студенти, но и за самите нас", подчерта Оланд.

Кандидатът за президент подчерта, че иска да се бори с незаконните икономически имигранти. "Не е нормално определен брой работодатели по един циничен начин да използват нелегалната работна ръка", посочи Оланд.

Социалистът подчерта, че ако бъде избран за президент, ще запази закона, забраняващ носенето на ислямско було за цяло тяло на обществени места. Той обаче заяви, че ще направи така, че този закон да се прилага по възможно най-добрия начин.