/ Guliver/Getty Images
Бъдещето на Каталуния изглежда несигурно днес, в навечерието на очаквана с голям интерес реч на сепаратисткия регионален лидер Карлес Пучдемон, в която не е ясно дали той ще изпълни намеренията си да обяви независимост от Испания, съобщи ДПА.

Стотици хиляди на протест срещу отцепването на Каталуния от Испания (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според източници от Каталунската европейска демократична партия на Пучдемон има три възможни сценария: обявяване на пълна независимост; символична декларация за независимост без непосредствен ефект; или изобщо да не бъде обявена независимост, а да бъдат отправени нови призиви за диалог с Мадрид.

Испания ще предотврати отделянето на Каталуния, категоричен е Рахой

Рамо Тремоса, евродепутат от партията на Пучдемон, заяви днес пред радио "Онда баска", че регионалният каталунски лидер може да последва примера на Словения от 1991 г., като обяви независимост, но отложи прилагането на акта.

Мадрид размаха пръст на Каталуния, може да й отнеме временно автономията

Когато Раул Ромева, отговарящ за външните работи в регионалното правителство на Каталуния, бе попитан от белгийската телевизия Ер Те Бе Еф дали ще има обявяване на независимост, той отвърна: "Има ли алтернатива?". Така Ромева намекна, че каталунските власти са готови да чуят други варианти, отбелязва ДПА.
 
БТА