/ iStock/Getty Images
Турция преустанови всякаква търговия с Израел заради офанзивата му в Газа, позовавайки се на "влошаващата се хуманитарна трагедия" в Ивицата.

Турското министерство на търговията заяви, че мерките ще бъдат в сила, докато Израел не позволи "непрекъснат и достатъчен поток" от помощи в Газа. Миналата година търговията между двете страни възлизаше на почти 7 млрд. долара.

Външният министър на Израел обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че действа като "диктатор".
Израел Кац заяви в социалната мрежа X, че Ердоган "пренебрегва интересите на турския народ и бизнес и игнорира международните търговски споразумения".



Той добави, че е наредил на външното министерство да намери алтернативи на търговията с Турция, като се съсредоточи върху местното производство и вноса от други държави.

В свое изявление Турция заяви, че спирането на търговията обхваща "всички продукти".

"Турция ще прилага стриктно и решително тези нови мерки, докато израелското правителство не позволи непрекъснат и достатъчен поток от хуманитарна помощ към Газа", се казва в официално изявление на Анкара.

През 1949 г. Турция е първата държава с мюсюлманско мнозинство, която признава Израел. Но през последните десетилетия отношенията им се влошиха.

През 2010 г. Турция прекрати дипломатическите си отношения с Израел, след като 10 пропалестински турски активисти бяха убити в сблъсъци с израелски командоси, които се качиха на борда на турски кораб, опитващ се да пробие морската блокада на Израел на Ивицата Газа.

Отношенията бяха възстановени през 2016 г., но две години по-късно двете страни изгониха висшите си дипломати в спор за убийствата на палестинци от Израел по време на протестите на границата между Газа и Израел.

Ердоган все по-остро критикува Израел след смъртоносната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година.

През януари той заяви, че военната офанзива, която израелският министър-председател Бенямин Нетаняху започна в отговор на нападението на "Хамас", е "не по-малка от това, което направи Хитлер".

Нетаняху отговори: "Ердоган, който извършва геноцид срещу кюрдите и който държи световен рекорд по хвърляне в затвора на журналисти, които се противопоставят на управлението му, е последният човек, който може да ни проповядва морал".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС