Алексей Навални
Алексей Навални / БГНЕС, архив
Ленинският районен съд в руския град Киров осъди опозиционния активист Алексей Навални на 5 години затвор условно, след като го призна за виновен в присвояване на средства от държавното предприятие "Кировлес", предаде ТАСС.

На повторния процес по това дело другият обвиняем Пьотр Офицеров получи присъда от 4 години, също условно. Съдът постанови двамата да бъдат глобени с по 500 хиляди рубли (7925 евро).

Навални каза в съдебната зала, че не е съгласен с присъдата, тъй като тя е напълно идентична с присъдата от предишния процес. Той заяви, че ще обжалва днешната присъда. "Аз ще участвам в изборите. Още сега участвам в предизборна кампания", заяви критикът на Кремъл.

Алексей Навални реши да се кандидатира за президент на Русия

Адвокатът му Вадим Кобзев обяви, че присъдата е в нарушение на решение на Европейския съд по правата на човека, което не е изпълнено. Очакваме реакция от Съвета на министрите към Съвета на Европа и отменяне на произнесената днес присъда", каза юристът.

Алексей Навални
БГНЕС, архив

Фондацията за борба с корупцията, чийто основател е Навални, обяви, че осъдителната присъда няма да повлияе на плановете му да участва в президентските избори догодина. По думите на началника на правния отдел на фондацията Иван Жданов присъдата няма да попречи на издигането на кандидатурата на Навални и предизборната му кампания, "защото ще бъде отменена от по-горна инстанция или от Европейския съд за правата на човека".

Асошиейтед прес цитира Леонид Волков, шеф на предизборния щаб на Навални, според когото кампанията продължава независимо, че осъдителната присъда формално не позволява издигане на кандидатурата му. В пост във "Фейсбук" Волков изтъква, че в крайна сметка Кремъл ще реши дали Навални ще бъде регистриран като президентски кандидат, тоест това ще стане с политическо решение.

Московски съд отказа да замени условната присъда на Алексей Навални със затвор

АП припомня, че плановете на Алексей Навални да се яви на кметските избори в Москва през 2013 г. бяха затруднени, след като съд в същия град Киров го призна за виновен и го прати в затвора. Но след прекарана една нощ зад решетките съдът се събра на извънредно заседание и пусна Навални на свобода с условна присъда. Този необичаен ход бе възприет тогава от наблюдатели като решение на Кремъл да го допусне като съперник срещу своя кандидат за кмет, за да изглежда той по-легитимен. Тогава Навални се класира втори, събирайки около една трета от гласовете на московчаните.
БТА