Поставиха Алексей Навални под домашен арест
Поставиха Алексей Навални под домашен арест / снимка: БГНЕС

Московски съд нареди главният критик на Кремъл Алексей Навални да бъде поставен под домашен арест в разследване за измама в ущърб на френската козметична фирма "Ив Роше", предаде Франс прес.

Мярката ще е в сила до 28 април, съобщи в Туитър говорителката на Навални Анна Ведута. Тя уточни, че той ще има право да разговаря само със семейството си и ще му е забранено да ползва телефон и интернет, пише БТА.

Навални е адвокат и влиятелен блогър, който стана известен с разкриване в интернет на корупционни афери, в които са замесени високопоставени руски официални лица. По делото "Ив Роше" той и брат му Олег са заподозрени в присвояване на 26 милиона рубли (590 000 евро) от руския филиал на френската компания, както и над 4 милиона рубли (90 000 евро) от друга фирма. Двамата са обвинени и в пране на 21 милиона рубли (480 000 евро) и може да получат присъда до 10 години трудов лагер.

Алексей Навални в момента е задържан, след като във вторник бе осъден на 7 дни арест за неизпълнение на полицейско нареждане по време на митинг близо до Кремъл предишния ден. Митингът бе в подкрепа на осем участници в протест на Блатния площад на 6 май 2012 г. срещу встъпването в длъжност на Владимир Путин за трети президентски мандат, които получиха тежки присъди затвор.