Невинен, излежал 18 г. за престъпление, извършено от други, ще вземе компенсация от 3,5 млн. долара
Невинен, излежал 18 г. за престъпление, извършено от други, ще вземе компенсация от 3,5 млн. долара / iStock/Getty Images
Американец беше осъден вчера на пет години затвор за предоставяне на финансови съвети на Северна Корея как да избегне наложените ѝ международни санкции, предаде Франс прес.

Тридесет и девет годишният Върджил Грифит се призна за виновен пред федералното обвинение на САЩ, за да намали присъдата си, която можеше да бъде 20 години затвор.

Прокурорът от федералния съд в Манхатън Деймиън Уилямс заяви: "Северна Корея несъмнено представлява заплаха за националната сигурност на страната ни, а режимът в Пхенян неведнъж е показвал, че няма да се спре пред нищо, за да пренебрегне нашите закони". 

Сестрата на Ким Чен-ун: Северна Корея ще атакува с ядрено оръжие Южна Корея, ако бъде предизвикана

Върджил Грифит е американски компютърен специалист, който е живял в Сингапур и е бил арестуван през ноември 2019 г. на летището в Лос Анджелис, след като няколко месеца по-рано е участвал в конференция в Пхенян. Според американското правосъдие там той е разкрил експертните си познания в областта на криптовалутите и виртуалните валути и начина за "заобикаляне на международните санкции" срещу комунистическия режим в Пхенян.
БТА