стрийт фитнес
стрийт фитнес / iStock/Getty Images
Български младежи ще имат възможност да се запознаят лично със стрийт фитнеса на 16 открити спортни площадки в 10 български града. Едни от най-популярните атлети по стрийт уъркаут ще преминат предварително обучение и ще запознават младите хора с ползите и удовлетворението от спорта по 100 часа на всяка площадка до средата на месец септември, като част от кампанията "По-здрав дух в по-здраво тяло". Тя е реализирана от спортен клуб по спортна гимнастика и стрийт фитнес "Стрийт Уоркаут България" по спечелен проект на Националната програма за развитие на младежките дейности на Министерството на младежта и спорта.

Първото професионално стрийт фитнес съоръжение в Дупница е вече монтирано в Градската градина

Идеята е младите хора да бъдат насърчавани да оползотворяват пълноценно свободното си време и да усвояват знания и умения, свързани с физическата активност и социалната ангажираност. Здравословният начин на живот, превенция на агресия и различни форми на зависимости, са след приоритетите на мероприятието. Като част от програмата на младежите ще бъдат показвани модели за подражание, в които са водещи отговорната социална роля и вземането на отговорни решения.

В София на 20 септември ще се проведе и Фестивал на спорта - по време на него ще бъде направена демонстрация на възможностите на вече обучени младежи и ще бъде показан техният личен пример да бъдат активни, а не зависими. Вдъхновител на младите и посланик на кампанията е легендата на българския спорт, първият гимнастик, участник на шест поредни Олимпийски игри, четирикратният олимпийски медалист, носител на четири световни титли по спортна гимнастика - Йордан Йовчев.

Ето кои са местата, на които се провеждат безплатните тренировки на спортни площадки по кампанията "По-здрав дух в по-здраво тяло". В  София – „Парк Герена“; ж.к.“Толстой", ж.к. „Люлин“ , ж.к. „Младост-3“, ж.к.“Света Троица“, ж.к.“Изток“, кв. „Орландовци“. Другите български градове, в които се провеждат подобни мероприятия, са Велико Търново,  Радомир, Стара Загора, Пазарджик, Девин, Бяла (Русе),  Раковски (Пловдив), Трявна, Раднево.
БГНЕС