Фруктозата, която се добавя в шоколадите и бисквитите, е най-вредният подсладител.
Фруктозата, която се добавя в шоколадите и бисквитите, е най-вредният подсладител. / Thinkstock/Getty Images
Фруктозата, която се добавя в шоколадите, бисквитите и газираните напитки, е най-вредният подсладител, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на испански учени.

Когато се съдържа естествено в плодовете и зеленчуците, фруктозата се неутрализира. Когато бъде добавена изкуствено към други храни и напитки обаче, фруктозата увеличава риска от затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и инсулт.

Храните, които водят до пристрастяване

Учените от университета на Барселона извършиха изследването си с плъхове с два различни видове проста захар. Те установиха, че животните получавали вода с фруктоза, напълнявали повече, от тези пили вода с глюкоза - естествената кръвна захар. Плъховете от първата група имали повече проблеми с метаболизма, кръвоносната система, черните им дробове се омазнили, проявили склонност към затлъстяване.

Това е поредното изследване, което установява колко вредни са газираните напитки, бисквитите, сладките и бонбоните.

via GIPHY

То показва също, че и други фактори, освен калориите, допринасят за пълнеенето. Препоръките за здравословно хранене са възрастните да не надхвърлят 30 гр захар дневно, а децата 19-24 гр в зависимост от възрастта.

Още здравословни съвети:

Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни

Вредно е да пием по литър фреш на ден

Кулинарни престъпления: 7 калорийни бомби, ужасно вкусни и вредни
БТА