Емоционалният махмурлук не е мит
Емоционалният махмурлук не е мит / Thinkstock/Getty Images

Учените потвърдиха, че преживяванията, които предизвикват чувства у нас, създават т.нар. емоционален "махмурлук". Той засяга бъдещите събития и ги прави по-лесно запомнящи се.

"Начинът, по който помним дадени събития не е просто резултат от заобикалящия ни външен свят, а рефлексия на вътрешните ни състояния. Тези състояния на психиката ни задържат и придават цвят на преживяванията ни", твърди авторът на изследването Лила Давачи. Тя е доцент в Департамента по психология и Центъра по неврология към Нюйоркския университет.

За целта на изследването, анкетьорите са помолили участниците да разгледат серия снимки.

На първата група са били показани първо изображения, носещи емоционален заряд, а после и неутрални такива. При другата група процесът е бил обърнат. Шест часа по-късно участниците са били тествани, за да се разбере доколко помнят видяното.

При хората, които са огледали първо емоционалните снимки, е било отчетена по изострена способност за запомняне на случилото се след това. Рентгеновите снимки от проведен адрено-магнитен резонанс също са потвърдили твърдението.

"Тези открития ни дават повод да твърдим, че когнитивната ни мисъл е не само силно повлияна от предходните ни изживявания, но и че емоционалните състояния на нашия мозък се задържат за по-дълго време дори и ние да не го осъзнаваме", казва още Давачи.

Източник: БГНЕС